"Zodra ze 38° C heeft, geef ik haar meteen een koortswerend middel. En dan is ze binnen het half uur weer helemaal opgekikkerd. Maar de kinderarts heeft me al meer dan eens gezegd dat ik niet zo bang moet zijn voor ‘verhoging’, noemt hij dat dan..."
Dokter Dirk Devroey is diensthoofd huisartsengeneeskunde van de VUB. Zijn raad: "We moeten af van het idee dat je automatisch een koortswerend middel geeft als je kind bv. 38,5 graden koorts heeft. We mogen niet panikeren. Koorts is niet slecht, want koorts is een bewijs dat het lichaam goed werkt, goed functioneert! Het lichaam probeert namelijk zelf te reageren en te vechten tegen virussen of bacteriën die op dat moment het lichaam ziek maken. Je hoeft dus niet per se iets te geven of meteen naar de dokter te rennen. Tenzij er ook andere alarmsymptomen zijn, zoals gebrek aan eetlust, vlekjes op de huid, nekstijfheid..."
Hogere koorts
"Bij hogere koorts, en als je ziet dat je kind er echt vanaf ziet, kan je na drie dagen naar de huisarts gaan!
En andere middeltjes: zoals een lauw badje, washandje... Daarbij mag je nooit lager dan 2 graden onder de lichaamstemperatuur gaan. Dat is echt onaangenaam. Een lauw bad is veel te koud. Maar ook een washandje en zo, dat is slechts duidelijke en plaatselijke afkoeling, en neemt de oorzaak van de koorts niet weg."
"Je kan je kindje wel lichter kleden, maar ook daar moet je mee opletten. Vooral zeker niet te warm, het lichaam moet de hitte kwijt kunnen aan de omgeving. Naar buitengaan? Ik zou er nu geen fikse herfstwandeling mee gaan maken, maar even om boodschappen is oke. Ik zou mijn kind met koorts ook niet naar de voetbaltraining sturen. Dat kan gevaarlijk worden. Inspanning bij koorts moet vermeden worden. Geef het kind ook genoeg te drinken want als je zweet, wat het geval is bij koorts, moet je ook voldoende vocht opnemen", legt de dokter nog uit.