Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe gebruik je antibiotica?

ma 26 nov. - 10:15

Vorige week las Dokter Devroey iets over veldrijder Sven Nys, iets wat hem als arts toch enigszins verontwaardigde en verbaasde...
Hoe gebruik je antibiotica?

Vorige week las Dokter Devroey iets over veldrijder Sven Nys, iets wat hem als arts toch enigszins verontwaardigde en verbaasde...

Blijkbaar heeft Sven Nys de gewoonte om als hij zich niet al te lekker voelt, een antibioticakuurtje te volgen. Dat doet hij blijkbaar een keer of drie per jaar, want dan wordt hij niet ziek, denkt hij.

Dat is natuurlijk de verkeerde boodschap! Antibiotic gebruik je nooit preventief!

Antibiotica gebruik je als je een bacteriële infectie hebt. Je kan niet op voorhand beestjes doden die er niet zijn. Bovendien hoe meer mensen dat doen, hoe groter de resistentie van bacteriën wordt voor antibiotica.

De enige reden waarom antibiotica soms preventief wordt voorgeschreven is voor mensen die in contact geweest zijn met patiënten met hersenvliesontsteking.

Antibiotica innemen heeft ook geen zin bij een virale infectie. Heb je neusloop, keelpijn, spierpijn, een verkoudheid of een griep: dan is antibiotica niet het juiste geneesmiddel.

Eigenlijk is er een eenvoudige regel: heb je geen koorts en waterige neusloop dan mag je er zeker van zijn dat je geen antibiotica nodig hebt. Dan is het probleem viraal.

Heb je wel koorts, dan is het vaak ook viraal. Alleen als het langer duurt, kan het probleem bacterieel worden.

Je hebt trouwens ook bacteriële infecties waarbij je geen koorts krijgt én wel antibiotica moet innemen, zoals chlamydia en huidinfecties.



Behalve preventief verkeerd gebruik, zijn er nog ‘verkeerde’ manieren waarop mensen dit geneesmiddel gebruiken?

- Vroegtijd stoppen, van zodra ze zich beter voelen, bijvoorbeeld.

- de dosis op eigen houtje verminderen omdat ze te sterk is of last hebben van bijwerking

Waarom is het trouwens zo belangrijk om antibiotica juist in te nemen?

Omdat de ziekten waarvoor ze zijn voorgeschreven zullen blijven duren of terugkomen als je de juiste dosis niet neemt. Of, en dat is nog erger, dat de bacteriën resistent worden tegen die antibiotica. Zo kunnen ernstige ziektes niet meer even doeltreffend behandeld worden.

Hoe komt het dat ze resistent worden?

Dit is Darwin op zijn best of slechtst: survival of the fittest. Met de verkeerde dosis antibiotica (te laag) sterven een klein aantal bacteriën niet – daarom zijn de meeste antibioticakuren 10 dagen: om zoveel mogelijk bacteriën te doden.

Maar stop je na 3 dagen dan ga je een groep bacteriën overhouden die tegen antibiotica kunnen omdat ze genetische mutaties ondergaan (mensen en planten ondergaan die ook). Met andere woorden ze worden resistent tegen het medicijn dat ze zou moeten vernietigen.

Interessant weetje: bacteriën vermenigvuldigen zich om de 18 min.

Als je antibiotica neemt zomaar, zonder reden, preventief of bij een virale infecte, dan gaan die weinige bacteria die nog in je lichaam zitten, ook resistent worden.

Als ze jou niet zieker gaan maken, dan misschien wel iemand anders in de maatschappij. Met andere woorden: die kiemen verspreiden zich en ook bij andere mensen zullen antibiotica niet goed meer werken. En dan zitten we met een groot probleem...

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet