
de inspecteur
Hoe gevaarlijk zijn 'vervallen' producten?
wo 25 mei - 5:50
Een blik krab uit 1987. Selderijzout dat 80 jaar jong is of puddingpoeder uit 1945. Mag je dat nog opeten?

Inspecteur Sven ging op zoek naar de meest vervallen product van Vlaanderen. Er kwamen massaal via reacties en dit is de Top 5:
- Puddingpoeder uit 1945
- Krab in blik uit 1987
- Selderijzout, vermoedelijk 80 jaar oud
- Gedroogde eieren, vermoedelijk uit WO II
- Boontjes in een weckbokaal uit 1961

Zijn vervallen producten gevaarlijk?
Dat hangt af van het soort vervaldatum. Staat er ‘te gebruiken tot’ op, dan ben je het best voorzichtig. Je zou er diarree van kunnen krijgen of je zal moeten braken. In het allerergste geval zou je ook kunnen overlijden door bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking, maar die kans is klein. De gevolgen gaan dus van banaal tot fataal. Bij ‘te gebruiken tot’ gaat het voornamelijk om gekoelde producten zoals melk, verse vleeswaren of vis.
Staat er ‘ten minste houdbaar tot’ op, dan is het veiliger om een product na de vervaldatum te gebruiken. Die producten zijn microbiologisch stabiel en daar kan zo goed als geen ontwikkeling zijn van micro-organismen. Het product kan dan wel minder lekker zijn. Let er wel op dat je het product volgens de voorschriften bewaart. Als iets nat geworden is, kan het wel vatbaar zijn voor ziekteverwekkers.

VOLG JE INSTINCT
Ziet een product er niet meer lekker uit? Ruikt het niet meer goed? Gebruik dan je verstand en eet het niet meer op.
Maar je instincten zijn niet feilloos. Een product kan nog lekker ruiken, maar al wel ziekteverwekkers bevatten. Ook chemisch kan een product veranderen en potentieel gevaarlijk worden. Dat is vooral een probleem als je er een lange tijd aan blootgesteld wordt.
Eet je bijvoorbeeld eenmalig puddingpoeder uit 1945, dan kom je niet in gevaar. Eet je het élke dag, dan moet je wel oppassen.
Gebruik dus je gezond verstand en let op met gekoelde producten waar ‘te gebruiken tot’ op staat.
