de inspecteur
Hoe Grieks is Griekse yoghurt?
wo 18 nov. - 7:10
Er bestaan niet alleen heel wat mythes over Griekenland, maar ook over Griekse yoghurt. Tijd om klaarheid te scheppen, vond De Inspecteur. Hij kreeg de antwoorden op z'n vragen van professor zuiveltechnologie Tony Ruyssen van de Ugent.
Wat is Griekse yoghurt?
Traditionele Griekse yoghurt is niks anders dan geconcentreerde yoghurt, rijk aan vetten en eiwitten.
Het bereidingsproces lijkt eigenlijk sterk op dat van verse kaas: men laat de verzuurde massa uitlekken in doeken, zodat er meer vaste stof overblijft in het eindproduct. Het resultaat is die typische, dikke yoghurt waar je lepel blijft in rechtstaan.
Maar de producenten maken hun Griekse yoghurt tegenwoordig ook op heel wat andere manieren.
- De meesten centrifugeren het water uit de verzuurde massa (zoals bij een slazwierder).
- Anderen sturen de yoghurt door een filter om het water eruit te halen (membraanfiltratie)
- Nog anderen laten het water dan weer zitten en voegen er verdikkingsmiddelen (gelatine, gommen, pectine, zetmeel) aan toe zodat de textuur vaster wordt.
- Sommigen vertrekken van yoghurtmelk waaraan melkpoeder toegevoegd is.
- Of ze kiezen voor melkzuurbacteriën die voor meer slijmvorming zorgen dan andere.
Heel wat manieren dus om Griekse yoghurt te maken. Maar de ene is al (veel) traditioneler dan de andere.
Waar wordt Griekse yoghurt gemaakt?
In Griekenland, maar evengoed in Duitsland, Frankrijk of België. De naam is niet beschermd, dus er mag eigenlijk overal Griekse yoghurt geproduceerd worden.
Nu, volgens professor Ruyssen maakt het op zich niet zo veel uit waar de yoghurt vandaan komt. “What’s in a name? Het is de samenstelling die telt. Het hangt er gewoon van af welke yoghurt jij wil. Eet je bijvoorbeeld graag vetarm, kies dan voor een 0%-Griekse yoghurt die rijk is aan eiwitten. Maal je niet om wat vet meer of minder, kies dan voor een romige 10%-yoghurt.”
De ene Griekse yoghurt is de andere niet. Door de samenstelling en de ingrediënten te lezen op de verpakking kan je beter inschatten op welke manier de yoghurt bereid is. Zo weet je ook meteen of hij aansluit bij jouw dieet.
Hoe gezond is Griekse yoghurt?
Volgens professor Ruyssen is Griekse yoghurt zeker niet ongezond als je hem inpast in een gevarieerd dieet. “Alle componenten zijn op zich gezond, zelfs het verhoogde vetgehalte. Dat vet heeft trouwens als voordeel dat het de zure smaak helpt maskeren, zodat men er doorgaans minder suiker moet aan toevoegen.”
Waarom is Griekse yoghurt duurder dan gewone yoghurt?
De hogere prijs voor Griekse yoghurt is wel terecht, vindt de professor. “Om één kilo Griekse yoghurt te maken heb je twee liter melk nodig. Bij gewone yoghurt is dat maar iets meer dan de helft. Heel wat Griekse light-yoghurt wordt aangedikt met eiwitten, en ook die zijn behoorlijk prijzig. Maar daarbovenop worden uiteraard ook eventuele reclamecampagnes doorgerekend aan de consument.”