
de inspecteur
Hoe herken je een eerlijke deur-aan-deurverkoper?
di 12 mrt. - 7:45

De cijfers liegen er niet om. In 2018 kreeg de Ombudsman Energie zo'n 500 klachten van gezinnen die ongewenst van energieleverancier veranderden. Telkens was dat na een dergelijke verkooppraktijk. Dat is een stijging van 13% en doet de Ombudsman vermoeden dat er wel eens een loopje wordt genomen met de gedragscode die de verschillende energieleveranciers hebben ondertekend en waarin duidelijk staat wat een deur-aan-deurverkoper wel en niet mag.
Gedragscode
Zo moet de verkoper zich identificeren en moet hij meteen het gesprek beëindigen als de consument het als storend of ongepast ervaart. Ook als de consument dat zelf verzoekt moet hij het gesprek stoppen. Er mag ook geen misbruik gemaakt worden van de zwakheid van de consument. Er moet dus gereserveerd opgetreden worden ten opzichte van ouderen, kansarmen en mindervaliden.
Deze regels zijn door de energieleveranciers ondertekend en daar moeten ze zich dus ook voor engageren. Vaak werken zij samen met andere partners voor de verkoop van hun contracten, maar ook zij dienen zich hier aan te houden. Het is trouwens aan de energieleveranciers zelf om hun verkoopondernemingen in te lichten over deze afspraken en regels, en er eventueel vorming over te geven.
Eerlijke verkoper
Het is moeilijk om het kaf van het koren te scheiden maar toch zijn er enkele tips die je in het achterhoofd kan houden als een verkoper je aanspreekt. Hij of zij moet zich:
- duidelijk kenbaar maken
- duidelijk vermelden voor welke leverancier(s) hij werkt
- er moet een totaalprijs worden gecommuniceerd
- er moet meten een kopie van het getekende contract achtergelaten worden
- hij moet je een prijssimulatie kunnen geven van de verschillende leveranciers zodat je met je eigen leverancier kan vergelijken
Onderteken niks als je twijfelt over de verkoper, de energieleverancier die hij vertegenwoordigt, de aangeboden prijzen en kortingen of de startdatum en looptijd van het contract.
Herroepingsrecht
Als je een contract afsloot, met of buiten je wil om, kan je binnen de 14 kalenderdagen nog herroepen. Die 14 dagen beginnen te lopen vanaf het moment dat je nieuwe leverancier je contract heeft bevestigd. Dus niet op het moment dat je het contract afsloot.
Dat herroepen doe je dus bij je nieuwe leverancier. Reageert hij niet binnen de 5 werkdagen kan je terecht bij de Ombudsman om klacht neer te leggen, ook dat is opgenomen in de gedragscode.
Maria trapte in de val
Al deze tips komen er nadat De inspecteur het verhaal van Maria bracht. Zij is 92 en kreeg onlangs het bezoek van een deur-aan-deurverkoper die zich niet meteen kenbaar maakte. Haar verhaal kan je hier nog eens nalezen.
Ze dacht dus dat de sluwe verkoper iemand was die haar meters kwam opnemen. Hoe je de meteropnemers van Fluvius duidelijk kan herkennen lees je hier.