Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Hoe is het met de West-Vlaamse hazen ge(s)teld?

di 15 jan. - 7:27

Het was een lange nacht voor een aantal onderzoekers van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (Inbo) en jagers. Afgelopen nacht hebben ze in Ramskapelle bij Nieuwpoort hazen geteld. De onderzoekers willen nagaan hoe het met het aantal hazen en broedvogels op bepaalde plaatsen is gesteld.

Het was misschien een beetje vreemd maandagavond in Ramskapelle bij Nieuwpoort in de buurt van een aantal weides. Een voertuig met grote lichten was er op zoek naar hazen. Onderzoekers van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek waren er samen met enkele vrijwillige jagers hazen aan het tellen in het kader van het Partridge-project. "We tellen hazen om na te gaan hoe de stand evolueert in vergelijking met een ander gebied in Middelkerke", zegt biologe Yasmine Verzelen op Radio 2 West-Vlaanderen.

In Ramskapelle werden jaren geleden maatregelen genomen samen met de landbouwers en jagers om het aantal hazen en broedvogels te doen stijgen omdat die in een lastig parket zitten: "Nadien vergelijken we de twee gebieden om te kijken hoe groot het verschil nog is", zegt Verzelen.

's Nachts tellen

De hazen en broedvogels worden in het donker geteld, na zonsondergang en voor middernacht: "We tellen in het donker omdat de hazen op dat moment gaan eten in open veld en we ze zo makkelijker kunnen tellen met de zaklamp. Overdag liggen ze plat in de velden, 's nachts gaat het makkelijker omdat de ogen oplichten als we er met de zaklamp op schijnen", zegt biologe Yasmine.

Project bijna voorbij

Het project van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek is al drie jaar bezig. De onderzoekers zien al een mooie toename van het aantal hazen: "We zien hazen rond plekken zitten waar we een aantal jaar geleden met landbouwers veldjes hebben ingezaaid met ons bloemenmengsels. We zien nu al dat de dieren daar op afkomen", besluit biologe Yasmine. De tellingen vinden nog een aantal weken plaats tot in februari.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet