Spits
Hoe kleiner de hond, hoe langer hij leeft
di 23 okt. - 0:50

Honden, een ras apart
Waarom kleine honden langer leven als hun grote soortgenoten is voorlopig nog niet helemaal duidelijk. Normaal gezien worden grote dieren ouder dan kleine dieren. Een olifant die in het wild leeft wordt gemiddeld zo'n 60 jaar oud. Een olifant in een dierentuin kan zelfs tot 80 jaar oud worden. Muizen daarentegen wordt gemiddeld maar enkele maanden oud. Bij honden is dat dus volledig omgekeerd.
Eén verklaring is dat grote honden teveel moeten groeien tijdens hun eerste levensjaren. Daardoor is hun lichaam meer vermoeid dan dat van jonge honden en zouden ze sneller sterven. Gemiddeld wordt een grote hond zo'n 10 jaar oud, een kleine hond 14 jaar.

Chocoladelabrador leeft het kortst
Uit het onderzoek van de Universiteit van Sydney komt nog iets opvallend naar voor. Een chocoladebruine labrador sterft zo'n 1,2 jaar vroeger dan zijn gele of zwarte soortgenoten. De oorzaak daarvoor ligt bij de kwekers. Om een chocoladebruine puppy te bekomen, heb je ook 2 chocoladebruine ouders nodig. Daardoor worden bepaalde genen sneller doorgegeven en krijgen de dieren vaker oorontstekingen, huidaandoeningen of obesitas dan de viervoeters met een andere vachtkleur.
Een labrador wordt gemiddeld 12 jaar oud. De oudste hond ter wereld werd maar liefst 21 jaar oud. Haar naam was Chanel en ze woonde in de buurt van New York, in de Verenigde Staten.