Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? "Als je geen risico's neemt, ga je niet groeien"

ma 6 mrt. - 2:00

“Ik ben niet goed genoeg, ik ga het niet kunnen”, hoor je soms wel eens in je hoofd. Je zou graag meer zelfvertrouwen krijgen. “In jezelf geloven en jezelf graag zien, kan je leren”, vertelt psychologe Elien Tubbax.
Zelfzekere vrouw
© Pexels

“Er is jammer genoeg geen 5-stappenplan dat je kan volgen om zelfvertrouwen te krijgen”, vertelt psychologe Elien Tubbax, “Zelfvertrouwen moet je opbouwen, dat duurt een tijd. Je krijgt het niet door één ding te veranderen.”

Wanneer heb je een laag zelfbeeld

“Gebrek aan zelfvertrouwen is vaak het gevolg van iets wat je hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie, pesterijen, een slechte liefdesrelatie… Een typisch kenmerk is dat je geen ‘nee’ durft te zeggen en contant mensen wil pleasen. Je grenzen niet durven aangeven is typisch voor mensen die last hebben van een laag zelfbeeld”, vertelt Tubbax.

Ik ben zelf ook opgegroeid met heel weinig zelfvertrouwen. Op jonge leeftijd was ik al mantelzorgster voor mijn papa die deels verlamd en depressief was. Ik kon er niet mee om en had geen ruimte om te ontdekken wie ik was, los van anderen

— Psychologe Elien Tubbax

“Je creëert een gedragspatroon, waarbij je constant in dezelfde valkuilen loopt. Bijvoorbeeld die stem in je hoofd waar je naar blijft luisteren en die je enkel maar neerhaalt.”

Het gemene stemmetje in je hoofd

“Vaak maakt die stem je wijs dat je iets niet kan. Op den duur begin je die te geloven. Maar die stem hebben wij zelf gevormd. We zijn er niet mee geboren, ze ontwikkelt zich doorheen ons leven door bijvoorbeeld vroegere pesterijen of slechte partnerrelaties.”

“Ik leer de mensen aan om dat stemmetje een naam te geven. Op die manier koppel je die stem los van jezelf. Het is niet jij die niet goed genoeg is, iemand anders praat je dat aan. Ik leer mensen omgaan met die stem. Ze moet niet verdwijnen, maar je mag ze wel wegduwen. Als je tijd en zin hebt, mag je er soms eens naar luisteren en nadenken of wat ze zegt waar is. Maar heb je geen zin om te luisteren, negeer ze dan gewoon.”

Op mijn veertigste ben ik begonnen met de opleiding opvoedster en begeleider. Ik wou stoppen met fabriekswerk, maar dacht niet dat ik iets anders zou kunnen. Ik schatte mijn waardes niet hoog. Door die opleiding heb ik geleerd dat ik niet dom was, zoals ik eerder wel altijd dacht. In juni studeer ik af, terwijl ik ook zeven kinderen heb. Dan kan ik denken “Yes, I did it!”

— Radio2-luisteraar Sara

Je staat er niet alleen voor

Je omgeving, vrienden en familie zijn enorm belangrijk. “Omring je met de juiste mensen die je liefde, warmte en bevestiging geven. Zij zien je graag en dat moet je leren geloven. Als zij je complimenteren, menen ze het ook. Het is al een eerste stap om zulke personen dicht bij je te hebben die het een beetje makkelijker maken om in jezelf te geloven.”

Zelf ging Tubbax in therapie. “Een psycholoog hielp me verder met mijn laag zelfbeeld. Zij keek mee naar mijn proces. Het is een steun om er niet alleen voor te staan. Nu wil ik dit ook zijn voor een ander.”

Het is altijd aangenaam om iemand te hebben die meekijkt naar je blinde vlekken. Je blinde vlekken kan je zelf niet zien, want die zijn blind

— Psychologe Elien Tubbax

“Veel mensen komen met een oppervlakkige klacht: Het gaat slecht op het werk, ik ben niet goed met sociale vaardigheden, in elke relatie die ik aanga loopt het mis… De rode draad is eigenlijk ‘Ik voel me niet goed genoeg’. En dat is synoniem voor te weinig zelfvertrouwen hebben. Ik ga dan meegraven naar de oorzaak, want als je niet weet waar de wonde ligt, kan je ze ook niet aanpakken.  Later kunnen we actiegericht werken.”

Leer jezelf graag zien

“Je moet loskomen van de meningen van anderen. We moeten op een bepaald moment ook zonder bevestiging van anderen onze waarden leren kennen. Je moet risico’s durven nemen. Als je dat niet doet, ga je niet groeien. En als je niet groeit, blijf je stilstaan. Je gaat ook enkele keren moeten herbeginnen. Zelfvertrouwen bouw je stapje voor stapje op.”

“Tegenwoordig werken mensen ook met affirmaties: kijk naar jezelf in de spiegel en zeg tegen jezelf dat je jezelf graag ziet. Dat je er mag zijn en dat je het leven aankan. Bij sommigen zal dit echt werken. Het nadeel is: het werkt niet voor iedereen.”

Ik spreek mezelf toe in de spiegel en benoem alle positieve dingen over mezelf. Dat ben ik blijven doen en op een gegeven moment begon ik er zelf ook in te geloven. Je moet volhouden tot het in je systeem zit, tot je jezelf graag kan zien

— Radio2-luisteraar Diane

“Wees milder voor jezelf. Dat kan je trainen door bijvoorbeeld die stem in je hoofd op de achtergrond te zetten. En het goede nieuws: met ouder worden, worden we vanzelf milder voor onszelf. We leren meer te relativeren en we leggen ons er bij neer dat iets niet beter zal worden.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet