radio2 wijs
Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? "Als je geen risico's neemt, ga je niet groeien"
ma 6 mrt. - 2:00
“Er is jammer genoeg geen 5-stappenplan dat je kan volgen om zelfvertrouwen te krijgen”, vertelt psychologe Elien Tubbax, “Zelfvertrouwen moet je opbouwen, dat duurt een tijd. Je krijgt het niet door één ding te veranderen.”
Wanneer heb je een laag zelfbeeld
“Gebrek aan zelfvertrouwen is vaak het gevolg van iets wat je hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld een moeilijke thuissituatie, pesterijen, een slechte liefdesrelatie… Een typisch kenmerk is dat je geen ‘nee’ durft te zeggen en contant mensen wil pleasen. Je grenzen niet durven aangeven is typisch voor mensen die last hebben van een laag zelfbeeld”, vertelt Tubbax.
“Je creëert een gedragspatroon, waarbij je constant in dezelfde valkuilen loopt. Bijvoorbeeld die stem in je hoofd waar je naar blijft luisteren en die je enkel maar neerhaalt.”
Het gemene stemmetje in je hoofd
“Vaak maakt die stem je wijs dat je iets niet kan. Op den duur begin je die te geloven. Maar die stem hebben wij zelf gevormd. We zijn er niet mee geboren, ze ontwikkelt zich doorheen ons leven door bijvoorbeeld vroegere pesterijen of slechte partnerrelaties.”
“Ik leer de mensen aan om dat stemmetje een naam te geven. Op die manier koppel je die stem los van jezelf. Het is niet jij die niet goed genoeg is, iemand anders praat je dat aan. Ik leer mensen omgaan met die stem. Ze moet niet verdwijnen, maar je mag ze wel wegduwen. Als je tijd en zin hebt, mag je er soms eens naar luisteren en nadenken of wat ze zegt waar is. Maar heb je geen zin om te luisteren, negeer ze dan gewoon.”
Je staat er niet alleen voor
Je omgeving, vrienden en familie zijn enorm belangrijk. “Omring je met de juiste mensen die je liefde, warmte en bevestiging geven. Zij zien je graag en dat moet je leren geloven. Als zij je complimenteren, menen ze het ook. Het is al een eerste stap om zulke personen dicht bij je te hebben die het een beetje makkelijker maken om in jezelf te geloven.”
Zelf ging Tubbax in therapie. “Een psycholoog hielp me verder met mijn laag zelfbeeld. Zij keek mee naar mijn proces. Het is een steun om er niet alleen voor te staan. Nu wil ik dit ook zijn voor een ander.”
“Veel mensen komen met een oppervlakkige klacht: Het gaat slecht op het werk, ik ben niet goed met sociale vaardigheden, in elke relatie die ik aanga loopt het mis… De rode draad is eigenlijk ‘Ik voel me niet goed genoeg’. En dat is synoniem voor te weinig zelfvertrouwen hebben. Ik ga dan meegraven naar de oorzaak, want als je niet weet waar de wonde ligt, kan je ze ook niet aanpakken. Later kunnen we actiegericht werken.”
Leer jezelf graag zien
“Je moet loskomen van de meningen van anderen. We moeten op een bepaald moment ook zonder bevestiging van anderen onze waarden leren kennen. Je moet risico’s durven nemen. Als je dat niet doet, ga je niet groeien. En als je niet groeit, blijf je stilstaan. Je gaat ook enkele keren moeten herbeginnen. Zelfvertrouwen bouw je stapje voor stapje op.”
“Tegenwoordig werken mensen ook met affirmaties: kijk naar jezelf in de spiegel en zeg tegen jezelf dat je jezelf graag ziet. Dat je er mag zijn en dat je het leven aankan. Bij sommigen zal dit echt werken. Het nadeel is: het werkt niet voor iedereen.”
“Wees milder voor jezelf. Dat kan je trainen door bijvoorbeeld die stem in je hoofd op de achtergrond te zetten. En het goede nieuws: met ouder worden, worden we vanzelf milder voor onszelf. We leren meer te relativeren en we leggen ons er bij neer dat iets niet beter zal worden.”