Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe maak ik curry?

vr 15 feb. - 8:13

Rosa Vandeloo mailt ons dat ze in een Aziatische supermarkt rode, groene en gele currypasta heeft gekocht. We hebben al eens een experimentje gewaagd met de groene curry, maar die was zoooo pikant. In
Hoe maak ik curry?

Rosa Vandeloo mailt ons dat ze in een Aziatische supermarkt rode, groene en gele currypasta heeft gekocht. We hebben al eens een experimentje gewaagd met de groene curry, maar die was zoooo pikant. Onze mond stond in brand. In het Thais restaurant is dat toch niet allemaal zo pikant. Kunnen jullie helpen?

Hoe moeten we die currypasta’s gebruiken? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die curry’s minder pikant zijn?

Daarvoor hebben De Madammen Sathit Srijettannt (aka Joe) uitgenodigd. Hij is de chef van het Thais restaurant Blue Elephant in Brussel en weet alles over curry's.

Hoe komt het dat de curry van rosa zo pikant was?

Wat curry zo pikant maakt dat zijn de chilipepertjes die erin zitten. Bij de groene curry gaat het over verse groene pepertjes dus die zetten je echt meteen in vuur en vlam. De groene is echt de pikantste.

Bij de rode curry gaat het over gedroogde pepertjes, ook pikant, maar het duurt ietsje langer voor je dat pikante proeft.

Moeten gerechten met curry dan altijd pikant zijn? Kan het ook ietsje zachter?

Ja natuurlijk. Het gaat allemaal over het doseren. Door meer kokosmelk toe te voegen gaat het pikante er af.

We nemen normaal één soeplepel currypasta en één blikje kokosmelk. Neem dan een klein lepeltje currypasta. En dan kun je er bijvoorbeeld om de mooie rode kleur te verkrijgen wat paprikapoeder aan toevoegen. De gele kleur krijg je bijvoorbeeld door toevoegen van kurkuma.

Maar currypasta's hoef je niet kant en klaar te kopen. Je kan ze ook zelf maken. Joe gaf meteen een demonstratie...

En hieronder vind je meteen ook het recept voor Curry van gegrilde eend...

CURRY VAN GEGRILDE EEND

Zeer kruidig en geparfumeerd met kokosnoot. Het fruit tempert het hete karakter van deze klassieke en makkelijk te bereiden curry.

INGREDIENTEN (4 personen)

  • 150 gr eendeborst (of kippenwit)
  • 5 druiven
  • 2 teentje knoflook gepeld
  • 2 korianderwortels en -stengels
  • 2 theelepels plantaardige olie
  • 1,5 eetlepel rodekerriepasta
  • een snuifje fijngemalen korianderzaadjes
  • een snuifje fijngemalen komijnzaadjes
  • 2,5 dl kokosmelk
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1,5 eetlepel suiker (verminder de hoeveelheid als u ananas uit blik gebruikt)
  • 2 kaffir-limoenblaadjes, fijngehakt
  • 40 gr ananas, bij voorkeur vers, in kleine stukjes
  • 2 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 12 blaadjes Thaise basilicum
  • een halve grote rode peper, fijngehakt


Voor de versiering

  • 2 theelepels kokosroom
  • verse basilicumblaadjes


BEREIDING

  • Gril de eendeborst gedurende ongeveer 4 minuten aan elke kant onder een hete grill, tot het vlees half gaat is. Snij in plakjes en zet apart.
  • Ontpit de druiven. Plet de knoflook met de korianderwortels fijn in een vijzel.
  • Verhit de olie in de wok en roerbak er de rodekerriepasta, de geplette knoflook en de korianderwortels en het koriander- en komijnpoeder in gedurende 3 minuten, tot alle arom's vrijkomen.
  • Giet er beetje bij beetje de kokosmelk bij en breng aan de kook. Voeg de vissaus toe, samen met de suiker en de fijngehakte kaffir-limoenblaadjes en laat gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen. Doe er nadien de plakjes eendenborst bij.
  • Voeg de druiven toe, de ananas en de kerstomaatjes en laat nog 1 minuut zachtjes sudderen. Roer er de blaadjes Thaise basilicum en de fijngehakte rode peper onder.
  • Schep de inhoud van de wok in de terrine. Lepel er de kokosroom over en bestrooi met de blaadjes basilicum.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet