Spits
Hoe maak ik mijn geit gelukkig? "Kan zelfs trucjes doen"
wo 14 jul. - 0:58
Tijdens de zomer gaat Niels in Spits op zoek naar tips om het leven van je huisdier rijker te maken, samen met experten en de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Elk huisdier heeft andere noden, deze week focust hij samen met onderzoeker Bonnie Valgaeren op geiten.
Sociaal kuddedier
“Geiten zijn heel sociale dieren en voelen zich pas goed als ze in gezelschap zijn,” zegt Bonnie. Neem dus altijd meer dan één geit. Maar te veel geiten is ook niet goed: “Dan gaan ze te hard vechten. Neem er minimaal twee, en maximaal vijftien.”
De reden erachter? “Geiten zijn kuddedieren. In de kudde is er een hele strikte hiërarchie met een leider. Een eenzame geit kan geen kuddegedrag vertonen. Die wordt dan lawaaierig en ongelukkig.” Wanneer er te veel geiten zijn, is er net een hiërarchieprobleem: "In de natuur splitst de kudde zich dan op, maar in de wei kan dat niet.”
Trucjes, borstelen en aandacht
“Geiten zijn aanhankelijk, zeker wanneer ze als lam veel menselijk contact krijgen. Met aangepaste snoepjes kan je ze gemakkelijk trainen, en zelfs aan een leiband houden," legt Bonnie uit. En een geit is graag bezig. Verveling is heel slecht voor een geit. Als ze een beloning krijgt om iets te doen, zit het helemaal goed.
Geiten hebben veel aandacht nodig. "Als je weet dat je te weinig tijd gaat hebben, koop dan een schaap. Schapen zijn schuwer en kuddegerichter. Geiten zijn veel extraverter, nieuwsgieriger en bereid tot interactie."
De geit houdt er van om geborsteld worden. “Ze zijn vrij gevoelig aan huidproblemen, en ook de ruif kan voor jeuk zorgen. Hen borstelen is daarom zeker goed, of zet een borstel in de wei waar ze tegen kunnen schuren.”
Lammetjes krijgen
“Een dier moet zoveel mogelijk natuurlijk gedrag vertonen, en voortplanting is daar deel van,” zegt Bonnie. “De geit is vanaf een half jaar geslachtsrijp. Ze kunnen dus vanaf één jaar hun eerste lammetjes krijgen.”
Bonnie waarschuwt wel: “Geiten kweken is op zich leuk, maar de lammetjes moeten ook een goed leven hebben. Kies daarom voor een gecastreerde bok!”
Wat mogen ze eten?
“Vergiftiging komt vaak voor bij geiten, door hun nieuwsgierigheid. Tegelijkertijd hebben ze een stevige pens die veel kan verteren."
- Als ze veel klimop eten, kan dat tot problemen leiden. Ook taxus en oleander zijn heel gevaarlijk.
- Chocolade is zeker gevaarlijk! “In chocolade, of zelfs gewoon in brood, zitten veel gemakkelijk verteerbare suikers. In de vier magen van de geit worden die suikers te snel omgezet. Hun maag gaat daardoor verbranden. Ze kunnen heel ziek worden.”
- Gekookte groenten zorgen voor te veel gas en zuur in hun pens.
- Ook vlees en aardappelen eten ze best niet.
Wat mag dan wel? “Geef ze vooral gras en planten. Rauwe groenten zoals wortelen en andere restjes uit de moestuin zijn ook oké. Je mag ze ook paardensnoepjes geven,” zegt Bonnie.
Zoeken naar eten en klimmen
“Geiten gaan in de natuur in rotsachtige gebieden op zoek naar eten. Ze zijn nieuwsgierig en onderzoekend. Dat moet je stimuleren: verstop hun eten, zodat ze op zoek kunnen gaan.” Bonnie is daarom geen fan van de doorloopweides met brokjes die je wel eens in dierenparken ziet: “Je weet bovendien niet hoeveel eten die dieren elke dag krijgen. De geiten zijn daar vaak te dik. Een gulzig dier krijgt alles, en de sukkelaars krijgen niets”.
Wat met hun omgeving? “Geiten zijn klimmers. Het is belangrijk om hoogte-elementen aan te brengen. Een paar planken, een oude picknicktafel of rotsblokken kunnen al veel doen. Maar geef ze geen behandeld hout, want ze knabbelen er wel graag aan.”
Kan ik mijn geiten dan binnen houden, als ze toch zo lief zijn? “Nee!” zegt Bonnie, “voor hun welzijn moeten ze zoveel mogelijk buiten zijn. Ze moeten wel een warme stal hebben.”