Hoe pak je groen zwembadwater aan? “Gooi er niet zomaar extra chloor in, maar check eerst je pH-waarde"
do 25 jul. - 3:23

Je zwembadwater wordt na verloop van tijd groen door algenvorming: “Algen vormen zich in elk water dat lang genoeg stilstaat.” Het kan dus altijd en overal optreden, maar je kan het wel in de gaten houden: “Er zijn 2 parameters die zeer belangrijk zijn om de kwaliteit van je zwembadwater op peil te houden: pH (zuurtegraad) en chloorgehalte. Als die op peil blijven, kan je je zwembad zeer goed in orde houden.”
pH-waarde
Wat houdt dat juist in? “De pH moet 7,2 zijn. Dat is de meest ideale pH-waarde voor een zwembad. Die pH-waarde is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de chloor goed werkt. Want het is de chloor dat ervoor zorgt dat de algen zich niet ontwikkelen. Als de pH niet goed zit, zal je chloor ook niet werken. Bij de meeste zwembaden zit zo'n klein setje met strookjes die je in het water moet duwen om je pH-waarde te meten, maar je vindt ze ook in elke zwembad- of aquariumhandel.”
Is je pH te laag of te hoog, kan je dit makkelijk oplossen: “Je koopt een pH-plus of -min product en doet dit bij het water tot je pH-waarde correct is. Dit is ook verkrijgbaar in elke zwembadhandel. Erna voeg je er de chloor bij toe. Ga voor minstens 1 mg tot maximaal 3 mg per liter, ook dat kan je meten met die strookjes.”
Kap zeker niet je water weg. Check je eerst zwembad met de strookjes. Zet je pH-waarde en chloor goed en na 2 dagen heb je weer een wit zwembad.
Groen water
Je komt terug van vakantie en je zwembad is groen: “Kap zeker niet je water weg. Check je zwembad met de strookjes! Zet je pH-waarde en chloor goed en na 2 dagen heb je weer een wit zwembad.”
Baden in groen water is niet schadelijk: “Er is maar één schadelijke alg en dat is de blauwalg. Let daar zeer goed voor op, maar de kans dat die optreedt in een zwembadje is heel erg klein. Volledig groen water is geen goed zwembadwater, want het is niet aangenaam. Het vraagt maar 5 minuten werk per week om eventjes alles te checken.”
Het is dus niet zo dat wanneer je water groen wordt, je er gewoon meer chloor moet bijdoen: “Absoluut niet, de kindjes krijgen dan last van pikkende ogen en de zwempakken verkleuren. Dat is uiteraard niet de bedoeling.”