Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe raak ik van zilvervisjes af?

do 25 jul. - 8:20

Ze zijn klein, bewegen snel en zien er ongelooflijk vies uit: nee, dat we geen fan zijn van zilvervisjes, kun je wel stellen. Bert Verbruggen is hygiënespecialist en gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte. Hij geeft tips om de diertjes tegen te gaan.

Eerst en vooral: zilvervisjes wat zijn dat?

"Zilvervisjes komen wereldwijd vrij algemeen voor. Hier bij ons alleen in huizen, want ze hebben een warme en zeer vochtige omgeving nodig om te kunnen gedijen. In Zuid-Amerika komen ze ook buiten voor onder stenen, waar het zeer vochtig is. Een zilvervisje is een van de oudste insecten ter wereld en dus best wel een beestje dat de moeite waard is om eens goed te bestuderen."

Hoe zien ze eruit?

"De zilvervisjes lijken op wormpjes, zijn zilverachtig-metaalkleurig en enkele millimeter klein. Ze zijn enorm snel en heel lichtschuw. Op klare plaatsen zul je ze overdag niet zien, maar wel op donkere plekken. Als je het licht aandoet, zul je ze plots zien wegsnellen. Het kan gebeuren dat ze met veel zijn, maar zilvervisjes planten zich niet snel voort. Een volwassen vrouwtje legt maar 20 eitjes per jaar." Nou, dat vinden we een opluchting!
 

Mensen denken dat ze uit de riool komen, maar dat is niet waar. Ze komen mee op voorwerpen die het huis worden ingedragen.

Waar vind je ze bij ons?

"Zilvervisjes gedijen goed in een vochtige omgeving. In huizen vind je ze dus in badkamers, onder pompstenen, in bad,... In een nieuwbouw kan je ze vaak vinden, of bij verbouwingen waar de cement en gips nog nat zijn. Op het moment dat je je nieuwe woning intrekt en de verwarming opzet, dat vinden die beestjes de ideale omstandigheden: een hoge luchtvochtigheid boven de 50% en lekker warm."

"Mensen denken dat ze uit de riool komen, maar dat is niet waar. Ze komen mee op voorwerpen die het huis worden ingedragen, en vallen bijvoorbeeld in bad. Ze kunnen er niet meer uitkruipen omdat de rand te glad is. Zilvervisjes komen niet op eigen houtje van buiten naar binnen, maar worden binnengedragen op bijvoorbeeld kledij."

Belangrijk om te weten: het is geen probleem van hygiëne!

Zijn zilvervisjes papiervisjes?

"Er is een verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes, al lijken ze erg op elkaar. Zilvervisjes houden van vocht en eten schimmels en voedselresten, papiervisjes houden meer van droge kost zoals papier, behang en karton. Het zijn een van de weinige insecten die cellulose verteren. De etiketten van wijnflessen in dure wijnkelders, bijvoorbeeld, moeten er ook aan geloven en dat is natuurlijk niet leuk voor een verzamelaar, want dat vermindert de waarde van zijn flessen."

Wat is de oplossing?

"Belangrijk om te weten: het is geen probleem van hygiëne! Veel poetsen heeft dus geen zin, integendeel. Want als je poetst gebruik je water en dat vinden ze net leuk. Je moet zien dat je de omgeving goed droog houdt.

De eerste maatregel is dus: ervoor zorgen dat je geen te hoge luchtvochtigheid hebt. Als onze hulp wordt ingeroepen dat brengen wij een klassiek insecticide aan op de hotspots, de plaatsen waar ze best gedijen: in de buurt van vocht en papier."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet