Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe slecht is wielrennen voor de prostaat? Betekenen verhoogde PSA-waarden meteen prostaatkanker? Alles wat je moet weten over de prostaat!

di 11 mei - 7:36

Piet Hoebeke is professor, dokter, arts en uroloog in het UZ Gent. Hij weet dus alles over de prostaat en schreef er een boek over: de staat van de prostaat. Dit zijn 10 dingen die jij zeker moet te weten komen over de prostaat.

Hoe slecht is wielrennen voor de prostaat?

“Het kan geen kwaad voor de prostaat. Je moet wel opletten met je genitale apparaat, want het zadel drukt tegen de regio tussen de aars en de balzak. Daar lopen een aantal zenuwen, maar de prostaat ligt wat hoger. Die heeft daar geen last van.”

“Als je penis slaapt en je hebt een zinderend gevoel tijdens het fietsen, staat je zadel niet goed. Je hebt veel te veel druk op de zenuwen aan je penis. Let daar voor op! Zet je zadel een beetje naar voor en zo heb je geen last.”

Kan je bij een bloedonderzoek al weten of er iets mis is met de prostaat?

“Jonge mannen kunnen last hebben van een prostaatontsteking. Dat wil zeggen dat de prostaat opzwelt. Ze maken hoge koorts en hebben het gevoeld dat ze met een ‘ei’ zitten. Onderaan zit er een warm gevoel dat heel oncomfortabel aanvoelt. Bij zo een symptomen nemen we snel bloed af, omdat we de prostaatwaarden bij een ontsteking in het bloed kunnen zien.”

“Bij goedaardige prostaataandoeningen waarbij de prostaat groter wordt, gaan ook de prostaatwaarden in je bloed verhogen. Maar hoge prostaatwaarden betekenen niet altijd prostaatkanker. Het is dus heel moeilijk om dit enkel met een bloedafname te onderzoeken.”

"Als een man geen rectaal onder zoek wil, is dat zijn goed recht”, vertelt de dokter. “De vraag is: wat wil je? Wil je weten hoe het met je prostaat gesteld is? Heb je klachten? Welk type onderzoek je laat doen, is heel belangrijk. Zijn je PSA waarden verstoord, dan komen er een hele resem andere onderzoeken op je af. Bespreek met je huisdokter waar jij je comfortabel bij voelt.”  

Ook bijgoedaardige prostaataandoeningen gaan je prostaatwaarden in je bloed verhogen.

— Dr. Piet Hoebeke

Hoe komt het dat ik alleen last heb van mijn prostaat als ik bier heb gedronken?

Veel drinken en dan om het kwartier naar het toilet moeten: 't is een vraag die veel voorkomt in de Radio 2-app. 

“Dan heb je geen last van je prostaat, maar wel van je blaas. Door alcohol krijg je een hogere urineproductie. Alcohol is een waterafdrijver, dus als je één pint drinkt, ga je anderhalve pint uitplassen. Bij iemand met prostaatproblemen is de blaas gevoeliger, dus die persoon gaat dit sneller voelen. Maar iedereen die alcohol drinkt en een wat prikkelbare blaas heeft, kan die symptomen hebben.”

Klopt het dat het gezonder is voor mannen om zittend te plassen in plaats van rechtstaand om prostaatkanker te voorkomen?

“Deel één van de vraag is juist”, vertelt de uroloog. “Zittend plassen is beter omdat dit een fysiologische houding is. Kijk gorilla’s of chimpansees: er is geen enkele aap die tegen een boom staat te plassen. Ze hurken om te plassen, omdat dit de fysiologische houding is. Ook in veel Aziatische landen wordt er nog gehurkt geplast door mannen. Op die manier krijg je een maximale ontspanning van de sluitspieren.”

“Maar”, gaat hij verder, “dit heeft absoluut niets te maken met de ontwikkeling van prostaatproblemen. Je mag van mij op je kop staan om te plassen, maar je gaat nooit meer prostaatproblemen krijgen. Enkel misschien wat nat haar… (lacht)”

Zonder prostaat heb je een droog orgasme: je kan nog klaarkomen, maar er is geen zaadlozing meer.

— Dr. Piet Hoebeke

Klopt het dat bijna elke man op een bepaald moment in zijn leven prostaatkanker krijgt?

“De prostaat dient voor de voortplanting. Het beste tijdstip om je lichamelijk voort te planten is rond je 20e. Je hebt dan nog 20 jaar nodig om jouw nageslacht ook tot voortplanting te krijgen. Je prostaat heb je dus maximum tot je 40e nodig. Door het feit dat mensen langer leven, moet je prostaat bijna 60 jaar langer mee. Maar die is daar niet voor gemaakt. Vandaar dat alle problemen bij de prostaat starten vanaf je 45e levensjaar jaar. Naarmate je ouder wordt, zie je meer en meer prostaatkanker. Meer mannen sterven mét, dan van prostaatkanker.” Meer informatie hierover vind je in de video. 

Kan je leven zonder prostaat? 

Absoluut. Bij mannen met prostaatkanker halen we de protstaat weg. Zij kunnen perfect leven zonder.

Kan je dan nog ejaculeren?

"Je kan dus nog leven zonder prostaat, maar het enige wat je niet hebt, is een zaadlozing. Je hebt wel nog een orgasme, je kan dus ook nog klaarkomen, maar het is een droog orgasme.”

Wil je meer weten over je prostaat? Bekijk dan het interview.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet