
radio2 wijs
Hoe verdergaan na ontrouw? “De helft van de koppels heeft na een jaar spijt van hun echtscheiding, maar dan is er vaak geen weg meer terug”
do 1 dec. - 4:00

Luisteraar Janine is al bijna een halve eeuw getrouwd. Twintig jaar geleden had haar man een affaire die uitkwam en toch niet leidde tot een breuk. “Maar ik kan niet zeggen dat ik hem nog vertrouw. Mijn wereld stond helemaal stil, ik had zoveel vragen maar hij heeft me nooit antwoorden gegeven. Ik blijf hem wantrouwen omdat het nooit uitgepraat werd. En dat vind ik zo erg.”
Eén op vier
Volgens Sensoa is één op vier mensen in zijn leven ontrouw. Kaat Bollen en Lore Eerlings noemen die cijfers een grove onderschatting van de realiteit. “Wij vermoeden dat het eerder de helft zal zijn op basis van de verhalen die wij horen in onze praktijk.”
“De kans dat jij dus geconfronteerd wordt met ontrouw binnen je relatie is groot”, zegt Kaat Bollen. “Mensen zijn mensen en maken fouten. Daarmee wil ik niet zeggen dat je het goed moet praten. Maar het is niet zwart wit. En wij vinden het belangrijk om de dialoog open te houden. Waar komt dit vandaan? Wat zegt dit over mij, over mijn relatie? En ondanks de emoties vragen wij toch om niet meteen impulsieve beslissingen te nemen. De helft van de koppels heeft na één jaar spijt van hun echtscheiding, maar dan is er vaak geen weg meer terug.”
Mijn echtgenote heeft me één keer bedrogen maar na vijftien jaar knaagt het nog altijd
Als het blijft knagen
Luisteraar Gilbert maakte het ook mee. “Mijn echtgenote heeft ooit één misstap begaan. We zijn nog altijd samen maar het blijft knagen. Ook na vijftien jaar vergeet ik het niet.”
Lore Eerlings: “Ik vind zo’n verhalen hartverscheurend om te horen. Mensen worden na jaren soms nog overspoeld door pijnlijke emoties. Het kan zo helpend zijn om ermee aan de slag te gaan. Je moet niet leren leven met wrok of wantrouwen. Maar dat vraagt wel de nodige motivatie van beide partners want het is een pittig proces.”
Volgens Kaat schort er ook wat aan de manier waarop wij naar relaties kijken. “En ik leg de oorzaak daarvan bij al die romantische films. ‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Dan denk ik: mannekes, nu begint het pas. Ik merk dat mensen na ontrouw op een andere, misschien meer realistische manier naar de liefde kijken.”
Eerlijkheid over alles is de eerste stap naar een nieuw fundament
Alle kaarten op tafel
Lore en Kaat pleiten in hun boek voor een open dialoog. “Als koppels bij ons in therapie komen omdat er ontrouw in het spel is of was, dan vragen wij hen alles op tafel te leggen”, legt Lore uit. “We vragen om het hele verhaal te vertellen en hun partner niet te sparen. Is er gekust? Is er seks geweest? In jullie bed of op hotel? Dat soort details zijn belangrijk.”
Kaat vult aan: “Het vertrouwen is geschonden en moet opnieuw opgebouwd worden. Maar als je dingen achterhoudt dan lukt dat niet. Eerlijkheid over alles is de eerste stap naar een nieuw fundament. Het helpt niet om een half verhaal te vertellen. Vroeg of laat komt alles uit.”
Mensen houden in therapie hun relatie tegen het licht en komen er nadien vaak sterker uit
Bij een relatie die goed zit, ligt de drempel voor overspel hoog. “Maar die drempel kan verlaagd worden door allerlei redenen. Een gebrek aan zelfvertrouwen bij de ontrouwe partner, weinig aandacht van de bedrogen partner of een relatie waar al enkele jaren geen seksualiteit meer is. Tijdens onze gesprekken ontrafelen wij waar de kern ligt. Maar beginnen doen we bij de ontrouwe partner. Hij of zij heeft immers de keuze gemaakt om over die drempel te stappen. De vraag is: hoe krijgen we die drempel weer omhoog?”
Dat het zin heeft om niet meteen alle bruggen op te blazen, daar zijn Kaat en Lore van overtuigd. “Wij zien dat het merendeel van de koppels die bij ons in therapie komen, hun relatie behouden. Het is geen makkelijk proces en wij vragen veel inzet. Maar op die manier leren ze hun relatie tegen het licht houden en verbeteren wat niet goed zat.”