
radio2 ann&daan
Hoe vermijd ik in slaap vallen in de zetel? Slaapexpert Inge Declercq geeft raad: "Neem op dat moment de tijd om bewust je hoofd leeg te maken"
vr 9 jun. - 4:26

De zetel vs. jouw slaap
"Ik val zelfs bij de buren in slaap in de zetel. Als ik mijn ogen sluit, slaap ik, en echt vast. Er zijn al leuke foto's van gemaakt", liet Radio2-luisteraar Sabrina Boon in de Radio2-app weten. Slaapexpert Inge Declercq legt uit: "Als je 's avonds in de zetel ligt, heb je al een hele dag achter de rug. Dan is de slaapdruk vrij hoog, omdat je slaapstoffen opstapelen. Dat zorgt ervoor dat als je 'loslaat' in de zetel, je gemakkelijker in slaap valt." Bovendien weet iedereen wel dat je niet in de zetel in slaap mag vallen: "Omdat het niet mag, laat je het sneller los en vecht je er niet meer tegen." 1-0 dus voor de zetel tegen je slaap!
"Het is ook niet dezelfde soort slaap als die van in de nacht, want het is geen echte diepe slaap", legt Declercq uit. "Hoe meer je in de zetel slaapt, hoe slechter je later inslaapt en hoe slechter de slaapkwaliteit als je een keer wel op het juiste moment in bed ligt."
Het is niet omdat je slaperig bent, dat je klaar bent om naar je bed te gaan.
Zo voorkom je indommelen in de zetel
Slaapexpert Inge Declercq beklemtoont eerst en vooral dat je niet noodzakelijk naar bed hoeft als je in de zetel in slaap valt. En zeker niet als het nog te vroeg is: "Als je je om 21 uur slaperig voelt, wil dat niet per se zeggen dat je al echt klaar bent om te slapen, want het brein moet hiervoor neurobiologisch klaar zijn. Je moet een vroege vogel zijn om rond 21 uur al de switch te maken om te slapen. Het is niet omdat je slaperig bent, dat je klaar bent om naar je bed te gaan." Ligt er iemand bij je in de zetel? "Vraag aan die persoon je wakker te maken als je zou indommelen", raadt Declercq aan.
Ben je alleen thuis en begint het zwart te worden door je ogen die op- en neer vallen? Sta dan op en neem bijvoorbeeld iets te drinken. "Ga iets rustgevends doen, want je moet op dat moment de tijd nemen om bewust je hoofd leeg te maken. Als je daar op een positieve manier mee omgaat, ga je achteraf ook op een goede manier in je bed kruipen en makkelijk inslapen." Trek bijvoorbeeld je schoenen aan voor een mooie avondwandeling.
Maar...
Maak je in de lente of zomer een avondwandeling? Neem dan je zonnebril mee, ook al schijnt de zon niet! "Het blijft heel lang licht, als je bijvoorbeeld om 22 uur nog een wandeling maakt. Het is dan nog even klaar als twee uur ervoor." Eventjes de benen strekken is een goed idee om het hoofd leeg te maken en te ontspannen: "Maar idealiter doe je het met iets dat het licht een beetje tempert, zodat je achteraf beter kan slapen", raadt slaapexpert Declercq aan.