Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Hoe verzeker ik helpende handen?

do 1 mrt. - 7:01

Familieleden mogen gratis komen helpen bij je verbouwingen, vrienden sporadisch ook. Maar hoe zorg je dat ze verzekerd zijn op je werf?

De helper zelf


De helper zelf kan een individuele ongevallenverzekering hebben. Maar heel weinig mensen hebben zo'n verzekering. Ze is interessant voor mensen die geregeld gaan klussen maar dat niet professioneel doen. 

De helper zal normaal gezien ook een hospitalisatieverzekering hebben. Maar let op: die dekt de verzorgingskosten in het ziekenhuis, maar die komt niet tussen bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid die het gevolg kan zijn van een ongeval op de werf. 

De bouwheer

Als je gaat verbouwen of als je een grote verhuis plant waarbij je helpende handen wil gebruiken, ga dan eens langs bij je verzekeraar. Want je familiale verzekering komt niet altijd tussen. Als het niet de fout is van de bouwheer dat de klusser gewond geraakt, dan kan je geen beroep doen op die familiale verzekering. Als de helper bv een doos heft die té zwaar is, dan kan jij daar als bouwheer niks aan doen. 

Er zijn verschillende manieren om helpers te verzekeren. 

  • Je kan een aangepaste arbeidsverzekering nemen. De vrijwillige helper is geen arbeider, maar je kan de arbeidsverzekering als model nemen om een aangepaste verzekering te nemen. 
  • Je kan een ABR verzekering nemen. Dat is een Alle Bouwplaats Risico Verzekering. Let wel op de voorwaarden die daar instaan! Niet alle ABR verzekeringen dekken zowel lichamelijke letsels én materiële schade. 

Als je een verzekering afsluit, kijk dan vooral naar wat de verzekering uitsluit. 
 

Meer zoals dit...