
de inspecteur
Wie mag er helpen op mijn bouwwerf?
wo 28 feb. - 8:07

Wat is helpen en wat is werken?
Om van echt werk te kunnen spreken, moet er volgens de wet aan drie voorwaarden worden voldaan.
- Er moet arbeid verricht worden.
- Er moet een verloning zijn.
- Er moet gezag zijn van de opdrachtgever tegenover de werker.
In het geval van vrienden die sporadisch komen helpen op je werf, is er geen sprake van verloning of effectief gezag en dus is er ook geen sprake van écht werk. Maar dat wil niet zeggen dat alles zomaar mag.
Ouders, kinderen, broers en zussen mogen altijd helpen.
De wet op sluikwerk voorziet dat familieleden tot de tweede graad altijd en zonder verloning mogen helpen op een bouwwerf. Zelfs als de hulp van professionele aard is.
Tantes, nonkels, neven en nichten horen daar dus niet bij. Maar zolang de hulp niet op regelmatige basis gebeurt en niet van professionele aard is, is er geen enkel probleem.
Een handige nonkel mag dus geregeld een handje helpen. Maar een neef die schrijnwerker is en die gratis en voor niks al je houtwerk op maat maakt, wordt wel aanzien als een zwartwerker.

In het laatste geval voorzie je beter een verloning op factuur. En het is dan aan jullie om onderling af te spreken of je een ‘commerciële korting’ kan krijgen omdat je familie bent.
Voor de bouw van een sociale woning is de regel wel uitgebreider. Dan kunnen familieleden tot de vierde graad zonder gevaar voor sluikwerk komen helpen.
Wat met vrienden?
Vrienden of buren die komen helpen, vallen onder dezelfde voorwaarden als familieleden vanaf de derde graad. Zolang hun hulp sporadisch en niet-professioneel is, kan er veel. Vanaf het moment dat één van je vrienden als professional onbetaald werk verricht, is er wel sprake van zwartwerk.
Krijg ik écht controle van de inspectie?
De sociale inspectie kan in theorie altijd op bezoek komen maar in de praktijk gebeurt dat heel weinig. De regels voor sluikwerk zijn vooral voorzien om flagrant misbruik te voorkomen.
De inspectie kan ook maar langskomen als er een bevel is van de onderzoeksrechter. Op een normale particuliere werf komt het zelden zover.