Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Hoe werkt een 'pastadieet'?

do 24 mei - 8:00

Lynn uit Berchem is al een leven lang op dieet. Daarbij geldt ook vaak de regel: koolhydraten schrappen.Zo nam ze ook afscheid van haar lievelingskost: pasta! Al vraagt ze zich af of dat wel werkt.
dieetpasta
Lynn uit Berchem is al een leven lang op dieet. Daarbij geldt ook vaak de regel: koolhydraten schrappen.Zo nam ze ook afscheid van haar lievelingskost: pasta!

dieetpasta

dieetpasta

"Ik ben verlekkerd op pasta, warm, koud, in sliertjes of in spiraaltjes. Het maakt mij niet uit. Bovendien ben ik best creatief met pasta. Het is snel klaar, makkelijk en erg lekker. De meeste diëtisten schrappen pasta vastberaden van het menu. Nu las ik onlangs dat er een boek verscheen over diëten, Het pasta-dieet. Ik kon mijn ogen niet geloven. Zou het werken, vraag ik me af?"
Dokter Dirk Devroey is diensthoofd huisartsgeneeskunde op de VUB.
Hoe werkt zo'n pastadieet?
Het pastadieet is een afslankingsdieet gebaseerd op de koolhydraten met een lage glycemische index/waarde.
De koolhydraten in de klassieke pasta’s bestaan voornamelijk uit snelle suikers. Net als wit brood en aardappelen. Alle producten met een hoge glycemische index maken ons na de maaltijd snel hongerig, waardoor we heel snel op weer naar eten grijpen en dus knabbel-of snackgedrag zullen vertonen.
Als de klassieke pasta vervangen wordt door het volkoren variant (met een lage glycemische index) dan voelen we ons langer voldaan. Dus zijn we minder snel geneigd om naar ongezonde tussendoortjes te grijpen.
Moet je dan 's morgens, 's middags en ‘s avonds pasta eten?
Nee, als je bij alle maaltijden de klassieke pasta’s, zoals Carbonara en Bolognaise nuttigt met bovendien een hand vol vettige Gruyèrekaas dan zal het dieet zelfs een negatief effect hebben op de afslankingsrace!
Dan ben je fout bezig. Je moet de pasta combineren met gezonde eiwitten en goede vetten.
Is het is pastadieet gevariëerd?
Het pastadieet is zeer gevarieerd. Je hoeft dus niet bij elke maaltijd pasta te nuttigen. Volkoren pasta’s kan vervangen worden door volkoren brood of zilverrijst en is aangevuld met de nodige eiwitten en vezels uit groenten bijvoorbeeld.
De voorwaarde is natuurlijk dat alle voedingsmiddelen een lage glycemische index hebben. De pasta wordt meestal bij het middagmaal genuttigd. Een gemiddelde portie pasta is ongeveer 100-150 g.
Vaak volg je een dieet wel om daarna in de vertrouwde kookgewoontes te vallen omdat je geen ingrediënten hebt om een maaltijd volgens het eetplan te bereiden.
Er zijn oneindig veel variaties mogelijk. Bovendien zijn de pastagerechtjes snel en gemakkelijk te maken. Gebruik wel verse groenten, tomaat als binding, paprika’s voor de kleur en geen conserven-of diepvriesvoeding.
Meestal is een pastagerecht ook een eenpansgerecht waardoor de afwas ook binnen de perken blijft.
Is dit een laag calorieëndieet of weer een crashdieet?
Neen, het pastadieet past in een evenwichtig voedingspatroon en heeft geen te laag caloriegehalte. Om de exacte benodigde caloriebehoefte te bereken, raadpleeg je het best een diëtist.
Een wielrenner op professioneel niveau tijdens de ronde van Frankrijk zal meer calorieën nodig hebben dan iemand die de hele dag een zittend beroep uitoefent.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet