Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 wijs

radio2 wijs

Hoe word je een happy single? Psychologe Caroline Bruynseels: “Blijf niet wachten tot de ware langskomt”

do 20 okt. - 5:20

Kan je als single gelukkig zijn? Of zit je toch vooral te wachten tot de ware komt aankloppen? Die vraag stelde Karolien Debecker aan de luisteraars van Wijs en aan psychologe Caroline Bruynseels die meewerkte aan het tv-programma Blind Getrouwd. “Ik heb verhalen van honderden koppels gehoord. Hoe zelfredzamer je bent, hoe makkelijker het single leven is.”
Karolien Debecker met Caroline Bruynseels
© radio2

Eén op drie mensen in Belgische steden is single. Naar schatting zal zelfs de helft van alle Belgen tegen 2060 single zijn. “Het is opmerkelijk hoe de media nog altijd vanuit gezinnen denkt, terwijl er hoe langer hoe meer alleenstaanden zijn”, zegt psychologe Caroline. “In Japan is het zelfs de trend om geen relatie meer aan te gaan en niet te trouwen. Dat vinden ze daar te veel gedoe.”

Wachtkamer

Ok, meer singles dus. Maar niet allemaal happy blijkt onder meer uit het verhaal van Jacinta. “Ik heb er helaas niet voor gekozen om single te zijn. Zeven jaar geleden heeft mijn grote liefde mij verlaten voor een andere vrouw. Een vriendin, nota bene. We waren 38 jaar samen. Het is hard om je grote liefde te verliezen. Een mens is niet gemaakt om alleen te zijn. Ik heb genoeg vrienden maar het alleen thuis zitten went niet. Ik mis vaak een knuffel of schouder. En iemand die zegt: ik zie je graag.”

En ook de 28-jarige Nils voelt zich geen happy single. “Ik ben nu veertien maanden gescheiden en allesbehalve gelukkig. De breuk was niet mijn keuze en kwam totaal onverwacht. Ik ga zelfs niet graag naar huis na mijn werk, want er wacht niemand op mij.”

Een passieve en afwachtende houding maakt je needy en dat is niet meteen aantrekkelijk

— Psychologe Caroline Bruynseels

Waarom is de ene gelukkig zonder partner en de andere niet? En kan je leren om een happy single te zijn? Volgens psychologe Caroline zitten veel singles in een soort wachtkamer. “Ze denken dat ze weer gelukkig zullen zijn met een nieuwe partner en wachten tot die verschijnt. Maar op die manier laten ze veel passies en mogelijkheden links liggen omdat ze het zelfvertrouwen missen om er zelf iets van te maken. Een afwachtende en passieve houding maakt je ook wat ‘needy’ en dat is niet meteen aantrekkelijk. Klamp je niet vast. Leef gewoon alsof je binnen een jaar de ware gaat tegenkomen en geniet nu van de vrije tijd die jij volledig zelf mag invullen.”

Gelijkgezinden

Single zijn is niet altijd makkelijk. Misschien zijn al jouw toffe vrienden gesetteld en voel jij je daardoor het vijfde wiel aan de wagen. “Ik ben ook single geweest”, vertelt Caroline. “Dan tussen koppels zitten, kan lastig zijn. Het kan een uurtje fijn zijn om te luisteren naar verhalen over snurkende partners en andere anekdotes, maar daarna snak je toch naar iemand in dezelfde situatie als jij.”

Daarom raadt Caroline aan om je te omringen met andere singles. “Zoek gelijkgezinden die net als jij meer vrije tijd hebben om leuke zaken te gaan doen. Liefde is universeel. Iedereen heeft behoefte om voor iemand op de eerste plaats te komen. Maar dat hoeft niet noodzakelijk je partner te zijn. Je kan ook een heel goede band hebben met een vriend of vriendin die je altijd mag bellen of sms’en.”

Jonge singles hopen nog op van alles maar ik ben gezien mijn leeftijd die fase al voorbij

— Radio 2-luisteraar Carine

Carine uit Maaseik is een vijftiger en single. Zij ziet in haar omgeving singles die snel een nieuwe relatie aangaan omdat het alleen zijn hen te zwaar valt. “En na enkele jaren is de relatie weer voorbij en begint het van voor af aan. Single zijn is een kwestie van een balans te vinden. Ik zit niet in een wachtkamer. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met mijn leeftijd. Jonge mensen hopen nog op van alles, maar ik ben die fase voorbij. Komt er iemand, ok. Komt er niemand, ook goed.”

Caroline: “Je hebt mensen die onafhankelijker in het leven te staan, terwijl anderen enkel geluk vinden als ze in een symbiose zitten met iemand anders. Die maken sneller compromissen om toch maar niet alleen te zijn. Op die manier word je afhankelijk van je partner. Daarom vind ik zelfredzaamheid zo belangrijk.”

En wat met de boutade dat je eerst jezelf graag moet zien voor je een relatie kan aangaan? “Met die uitspraak heb ik het moeilijk”, zegt Caroline. “Want je sluit daarmee veel mensen uit. Stel maar eens dat jij in je kindertijd iets moeilijks hebt meegemaakt waardoor je nu jezelf niet zo graag ziet. Heb jij dan geen recht op een warme relatie tot je dat verleden hebt verwerkt? Dat geloof ik niet. Liefde krijgen kan ook helend werken.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet