start je dag in antwerpen
Hoe ziet een IJslands ontbijt eruit?
di 3 dec. - 7:04
"De laatste jaren is havermout hip en trendy maar ik heb als kind in IJsland niets anders gegeten", zegt Dagny Ros Asmundsdottir op Radio 2 Antwerpen. "In IJsland is het meestal koud dus heb je stevige kost nodig. Daarom deed mijn moeder vaak een lepeltje levertraanolie bij onze havermout. Het smaakte afschuwelijk maar het waren de goed vetten die we nodig hadden."
In de traditionele IJslandse boerenkeuken mag het morgens ook wat hartiger. "Schapen- en lamsvlees zijn heerlijk in IJsland. We hebben iets dat slàtur heet. Dat is gemalen orgaanvlees dat traag gegaard wordt in een schapenmaag, het lijkt wat op het Schotse haggis. Er is ook een andere variant die meer weg heeft van een grote bloedworst. Stevig eten dus voor in de winter", zegt Dagny.
Skyr
Dagny Ros heeft nog een tip voor wie het graag iets gezonder en moderner aanpakt bij het ontbijt. "Skyr (je spreekt het uit als skeir) is een soort IJslandse yoghurt zonder vet en boordevol smaak. Het is supergezond en je vindt skyr tegenwoordig in de meeste Belgische supermarkten." Wie zelf wil proeven hoe de IJslandse keuken en producten smaken, kan vanaf 3 december 's middags terecht op de Leopold De Waelplaats in 'Roots by Dagny Ros'.