
radio2 aan zee
Hoeveel fooi geeft de Vlaming?
consument
do 21 jul. - 6:00

Wat vindt de cafébaas?
Lizzie Goedemé is eigenaar van cafe Tram 3 in Antwerpen. Omdat er steeds minder fooien binnenkomen door het digitaal betalen, riep ze in het Radio2-programma Wijs luisteraars op om toch altijd een beetje cash op zak te hebben.
Het hoeft niet veel fooi te zijn, zelfs kleine bedragen motiveren onze mensen enorm.
Varkentje verdelen
Lizzie krijgt liefst fooien in cash.
"Dat is het gemakkelijkste, zo kan ik op het einde van de dag de fooien gewoon verdelen onder mijn personeel."
Je kan ook digitaal een fooi geven, dan stelt de ober dat in op de betaalterminal, maar dat gebeurt nog erg weinig. "We zijn er niet gek op", zegt Lizzie. "Ten eerste omdat de fooi dan wordt belast. En ten tweede omdat het een heel gedoe is met de boekhouding om nadien de fooi onder het personeel te verdelen."
Lizzie heeft een varkentje op de toog staan. Op het einde van de avond maakt ze het varkentje leeg en krijgen alle personeelsleden een deel, ook de mensen in de keuken.
Wat vindt de klant?
Er bestaan in België geen richtlijnen over hoeveel fooi je al dan niet moet geven aan horecapersoneel. In sommige andere landen, zoals de Verenigde Staten, is dat wel het geval. De Radio2-luisteraar heeft alvast zo zijn of haar eigen gewoonte en mening.
Ken De Prins: "Ik probeer altijd één of twee euro te geven. Maar omdat ik steeds vaker met de kaart betaal, zit ik zonder kleingeld en dan voel ik me vaak ambetant dat ik niets kan geven."
Josianne de Clerq: "Ik geef soms 2 euro, soms anderhalve euro, maar ik geef het altijd cash. Ook als ik met de kaart afreken, laat ik altijd wat cash achter."
Pieter Vandevelde: "Ik geef niets, ik ben als single man gierig geworden."
Ellen De Clerck: "Ik geef geen fooien, ik ben dat van thuis uit niet gewoon en het lijkt me eerder iets buitenlands. Ik geef het eerder als ik met een vriendengroep ga eten. Dan geven we wat meer."
Nana: "Ik geef fooi in cash aan de vriendelijke ober die het verdient en dus niet digitaal aan de baas."
Tom Dierckx: "Ik rond af naar boven. Bij een rekening van 56 euro wordt het 60 euro."
Ik geef geen fooi. Ik ben als single man gierig geworden.
Wat zegt de overheid?
Een fooi geven mag, maar is ons land niet verplicht.
De cafébaas moet op de fooien die hij krijgt, wél belasting betalen. Je moet als horeca-eigenaar je fooien dus aangeven, al kreeg je ze cash.
Mensen proberen dat te omzeilen door het personeel snel een briefje of een muntstuk toe te steken. Wettelijk gezien moet de cafébaas dat bedrag dus ook aangeven. Maar of dat altijd gebeurt?
Zit fooi geven in onze cultuur?
Luisteraar Herman van den Straeten reageerde in De Radio2-app: "ik stel vast dat een fooi geven niet in de Vlaamse cultuur zit. In Wallonië of Brussel is het wél meer de gewoonte om een flinke fooi achter te laten, en dat gebeurt bijna altijd cash. In Vlaanderen zie je dat minder vaak".
Cafébaas Ignace van Voeren uit Assenede bevestigt: "wij krijgen nog regelmatig een fooi, vaak kleine bedragen. Ik ben daar altijd tevreden mee. Maar de grootste fooien komen van de Hollanders. Op een bedrag van 12 euro geven zij vaak 3 euro fooi."
Karen dient op: "van de fooien kan ik op het einde van de maand wat geld opzij zetten. Gelukkig komen er vaak toeristen langs, want Nederlanders en Duitsers geven opvallend meer."
Je weet wat je te doen staat, beste Vlaming!