
de inspecteur
Hond niet welkom in huurhuis: mag dat?
vr 15 sep. - 6:00

De rechters zijn het niet altijd eens, maar in de hogere rechtspraak wordt er meer en meer aangegeven dat een absoluut verbod op het houden van huisdieren een inbreuk is op artikel 8 van het Europees Verdrag van de rechten van de mens.
Er zijn maar 2 geldige redenen om huisdieren te verbieden
- het huisdier zorgt voor overlast, bv. de hond blaft de hele tijd, ...
- het huisdier zorgt voor huurschade, bv. de hond krabt de muren kapot, de kat zorgt voor geuroverlast, ...
Dan kan de verhuurder zeggen: het dier kan niet langer blijven want het zorgt voor overlast voor andere huurders. En dan kan het huurcontract ontbonden worden.
Maar op voorhand al zeggen: een huisdier is verboden, dat kan dus niet. Behalve als er een goeie reden is, bv. in een klein studiootje kan je geen grote hond houden.
Er is één nuance: als het gaat om een appartementsgebouw met gedwongen mede-eigendom, dan kunnen die mede-eigenaars geldig beslissen om huisdieren te verbieden of aan voorwaarden te onderwerpen. Als er een meerderheid is om huisdieren te verbieden, dan kan dat.

Wat kan je doen als consument?
Het blijft een moeilijke zaak om verhuurders ervan te overtuigen dat ze geen verbod mogen opleggen. Je kan natuurlijk verzwijgen dat je een huisdier hebt, maar dat is uiteraard riskant. Je kan ook proberen aan te tonen dat je huisdier zich wel gedraagt, door referenties op te vragen bij een vorige verhuurder.
Kinderen niet welkom: mag dat?

Bij het verhuren van een huis of appartement mag je niet discrimineren op vlak van huidskleur, nationaliteit, geloof, taal, handicap, inkomen of seksuele geaardheid. Zo zijn er in totaal 19 discriminatiecriteria. Daar staat niks over kinderen tussen.
Een verhuurder mag een gezin met kinderen weigeren als het huis daarvoor te klein is. Als er maar 1 slaapkamer is, mag je daar geen gezin met 2 kinderen huisvesten. Maar gezinnen met kinderen weigeren omdat de kinderen wel eens te veel lawaai zouden kunnen maken, dat mag niet.