Honderden DNA-stalen opgevraagd in onderzoek naar Bende van Nijvel
wo 8 jan. - 11:00
Nieuws in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Honderden mannen en vrouwen krijgen de vraag van het federaal parket om hun DNA af te staan. "Daar zijn een aantal mensen bij die hun DNA al eerder hebben gegeven. Aan hen vragen we een nieuw staal, om van een goede basis te vertrekken", zegt Eric Van der Sypt van het federaal parket. Onder andere het DNA van ex-verdachten Leopold Van Esbroeck en Philippe De Staerke werd opnieuw gevraagd.
Maar ook heel wat andere potentiële verdachten kregen dezelfde vraag. "We maken weloverwogen keuzes", zegt Van der Sypt. Hij ontkent dan ook dat iedereen die wordt vernoemd in het dossier nu DNA moet afstaan. De vraag is in de eerste plaats vrijwillig. Bij een weigering kan een onderzoeksrechter de mogelijke verdachten wel verplichten om het DNA af te staan.
De Bende van Nijvel in Vlaams-Brabant
In Vlaams-Brabant pleegde de Bende van Nijvel een aanslag op een restaurant in Beersel (1982), daarbij viel één dode. Er was een aanslag op de Delhaize in Ukkel (1983) met geen doden. Bij de aanslag op de Colruyt in Halle (1983) viel één dode. In Beersel (1983) viel er één dode bij een aanslag op de Delhaize, en er vielen maar liefst vijf doden bij de bloedigste aanslag in Vlaams-Brabant op de Delhaize in Overijse (1985).
Marc Ghekiere was daarbij, hij stond buiten tijdens de overval en zijn vriend die naast hem stond is toen doodgeschoten. Elke keer de zaak weer in de pers komt, wordt alles weer opgerakeld, zegt Marc.Ook nu, maar toch heeft hij alweer een beetje hoop dat de zaak opgelost raakt: "Ik zit met die vraag al meer dan 35 jaar. In Nederland hebben ze dat ook gedaan voor een kindermoord; een gans dorp een DNA test laten doen. Ik doe alles om het te vergeten, maar het wordt altijd weer opgerakeld. Het is beter dat het uitkomt, want het doet iets met een mens."
Ook sabotage bij wapenvondst blijft piste
Vorig jaar was er vooral sprake van een onderzoek naar een wapenvondst uit 1986, in het kanaal van Ronquières. Daar werd toen gezocht (en gevonden) op aanraden van speurders, ook al was er een jaar eerder vruchteloos op dezelfde plek gezocht. Het parket vermoedt nog steeds dat de speurders toen een informant hadden, die hen op de hoogte bracht dat er wapens in het kanaal waren gedumpt. "Die piste onderzoeken we nog steeds", klinkt het.
Dossier verjaart in 2025
Het ultieme doel blijft een "doorbraak", die nodig is vóór 2025, wanneer het dossier verjaart. Maar het is even belangrijk om bepaalde pistes (definitief?) uit te sluiten, zegt Van der Sypt: "Het is in zo'n onderzoek even belangrijk om een aantal pistes te sluiten, dan om mensen erbij te betrekken."
Hoeveel DNA-sporen er exact in het dossier zitten, is onbekend. "De DNA-technologie is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Vroeger kon een gemengd profiel, met DNA-sporen van verschillende personen, niet uit elkaar gehaald worden. Dat is nu wel mogelijk", klinkt het bij het parket. De kranten spreken van tien nieuwe DNA-sporen, maar dat kan het federaal parket niet bevestigen.