Spits
Hoogleraar Herman Roodenburg: "De handdruk is zó ingeburgerd dat hij na corona gewoon gaat terugkomen"
di 16 jun. - 2:31

Quakers in Engeland
"Het is niet zo oud, we kennen het sinds ongeveer 1700", vertelt Herman Roodenburg, emeritus hoogleraar cultuurgeschiedenis in 'Spits met David'. "Het komt uit de sekte van de Engelse Quakers, een religieuze gemeenschap uit de zeventiende eeuw. Die hadden er een hekel aan om de hoed af te nemen of te buigen voor iedereen die boven hen was gesteld, de koning bijvoorbeeld. Alleen God komt dat gebaar toe om te buigen of de hoed af te nemen. De handdruk was voor hen een alternatief voor de hoed afnemen."
Handjeklap op de markt
"In gildes werd de handdruk gebruikt als gebaar van broederschap. En het handjeklap op de markt is eigenlijk ook een vorm van een handdruk, kan je zeggen." Is de handdruk ook iets mannelijks? "Niet meteen. Wat we nu zien bij politici, bij Macron, bij Trump, is een heel stevige handdruk. Je knijpt de andere zijn hand fijn. Het is een beetje een kinderachtig machtsinstrument."
Een automatisme dat waarschijnlijk terugkomt
"Ik mis de handdruk nu niet", zegt Herman Roodenburg. "Je bent toch een beetje bang voor wat er kan gebeuren, wat je kan opdoen. Dokter Fauci, de viroloog die Trump adviseert, zegt dat het misschien nooit meer terugkomt. Maar ik denk dat de handdruk zó ingeburgerd is, dat het een automatisme is dat weer terug zal komen."