
de inspecteur
Hoop voor Belgen die bankrekening dreigen te verliezen door Amerikaanse wetgeving
ma 30 sep. - 6:39

FATCA-wetgeving
Eind augustus was er het nieuws dat duizenden Belgen, die toevallig in Amerika geboren waren, hun bankrekening dreigen te verliezen op 1 januari 2020. Dat komt door de FATCA-wetgeving, Foreign Account Tax Compliance Act.
De wet werd in 2010 goedgekeurd onder Obama en verplicht banken om gegevens van klanten die in Amerika geboren zijn door te geven aan de Amerikaanse belastingdienst. Het doel van deze wetgeving is om belastingontduiking van Amerikanen in het buitenland te vermijden.
In ons land hebben zo'n 10.000 mensen een Amerikaans-Belgische nationaliteit. Een duizendtal daarvan zijn 'toevallige Amerikanen', burgers die in de Verenigde Staten geboren zijn.
Social Security Number
1 van de gegevens die de Belgische banken moeten doorgeven, is het Amerikaanse socialezekerheidsnummer (gekend als het TIN of Tax Identification Number). Een heel aantal van die toevallige Amerikanen beschikken niet over dat nummer. Het aanvragen van zo'n socialezekerheidsnummer blijkt een lastige en dure procedure via de Amerikaanse Ambassade.
Maar een procedure die wel nodig is. Want als de banken op 1 januari 2020 niet over dat nummer beschikken, moeten ze de bankrekeningen van klanten in die situatie sluiten. "We vinden het een spijtige situatie maar we moeten ons als bankensector neerleggen bij de wet", zegt Isabelle Marchand van Febelfin, "We hebben ons al gericht naar Europese en Amerikaanse instellingen om tot een oplossing te komen. Een mogelijkheid zou zijn dat we blijven rapporteren zonder dat socialezekerheidsnummer, zoals we vandaag al doen. We hopen op goodwill van de Amerikaanse overheden."
We kunnen als bankensector niet anders dan de wet volgen
Hoop?
1 januari komt zeer dichtbij voor die toevallige Amerikanen. Toch is er hoop zegt Francis Adyns van de overheidsdienst Financiën: "Het Finse voorzitterschap van de Europese Unie, waar alle lidstaten onder vallen, zal in het najaar een dialoog starten met de Verenigde Staten om een oplossing te vinden voor die zogenaamde toevallige Amerikanen".