Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Huisarts Riffi over stoppen met suiker: "Al na 1 week voel je gigantisch veel positieve effecten"

do 9 feb. - 0:45

Bij Ann Reymen komt er thuis geen frisdrank binnen. Bij Daan Masset is dat wél het geval. En Radio2-luisteraar Yana stopte vorig jaar al met frisdrank drinken. Zij voelt zich een stuk beter dan toen ze nog frisdrank dronk. Wat doet die overbodige suiker met je lichaam? En wat als je wil stoppen met frisdrank drinken? Dokter Abdellatif Riffi, huisarts uit Mechelen, vertelt wat suiker precies met je lichaam doet bij 'Radio2 Ann&Daan'.
Cola
© Pexels

“Ik ben vorig jaar in februari gestopt met frisdrank drinken", vertelt Yana. "Omdat verschillende dokters de opmerking maakten dat ik te weinig water dronk. Er was dus maar één oplossing. Stoppen met frisdrank drinken! En zo ben ik vorig jaar op 1 februari, in plaats van te stoppen met alcohol, gestopt met frisdrank drinken. Ik dronk sowieso niet heel veel alcohol.”

“Suiker geeft hetzelfde effect als heroïne op je hersenen”, hoor je wel eens. Dat is volgens huisarts Riffi een beetje overdreven: “Maar het klopt wel dat mensen verslaafd zijn aan suiker.”

Frisdrank zijn snelle suikers, die zorgen voor een ‘sugar rush’.  Maar wat gebeurt er nog in je lichaam? “Als je snelle suikers inneemt, krijgt je lichaam heel snel een goed gevoel", legt de dokter uit. "Maar meteen erna krijg je weer een hongergevoel. Het geeft dus altijd maar een tijdelijk effect.”

Een gladde huid

Yana merkte al snel een verschil: “De drang naar frisdrank ebde snel weg. Ik had altijd in mijn hoofd dat als ik frietjes at daar cola bij hoorde. Hetzelfde met chips. Maar ik wou zo graag stoppen… Dat het me vanaf dag één lukte. Toch was dat het moeilijkste: bij het zondigen in mijn eten geen frisdrank drinken.”

Maar ook Yana's huid en gewicht snoepen mee van de voordelen: “Ik heb van heel veel mensen, wel pas na één jaar, gehoord dat mijn huid er zo mooi uitziet. Misschien is dat ook wel in combinatie met de goeie producten. (lacht) Maar ik merk dat mensen nu echt zien aan mijn huid dat ik veel meer water drink.”

De eerste week ga je wel afkickverschijnselen vertonen: hoofdpijn, spierpijn, honger, stemmingswisselingen, vermoeidheid, constipatie, slechte ademhaling of een slecht gevoel. Maar al na week één neemt dit allemaal af.

— Huisarts Riffi

Nog voordelen van stoppen met frisdrank drinken

En daar geeft dokter Riffi Yana helemaal gelijk: “De eerste week ga je afkickverschijnselen vertonen: hoofdpijn, spierpijn, honger, stemmingswisselingen, vermoeidheid, constipatie, slechte ademhaling of een slecht gevoel. Je krijgt last van een heel aantal vervelende effecten. Maar die verdwijnen meestal al na één week."

“Meteen na de tweede of derde week ga je zien dat je veel minder snel honger krijgt, afvalt, minder vermoeid bent, je stem gaat ook verbeteren, de huid gaat er beter uitzien… Dikwijls zien we ook dat mensen zich beter kunnen concentreren. Er zijn dus zeker veel positieve punten die je al begint te merken na een week of twee stoppen met suiker.”

Van de ene op de andere dag

Hoe stop je nu het best? Radio2-luisteraar Yana gaf al het goede voorbeeld, volgens de dokter: “Het beste is meteen volledig stoppen. Niet traag afbouwen. Je hebt natuurlijk wel zero-frisdranken. Maar als je echt gezond wilt zijn, kies je toch het best voor water. Ook al zit er geen suiker in een blikje zero. Je kan het wel gebruiken als ‘afkickmiddel’. Maar water blijft het gezondst.”

Yana heeft wel een andere verslaving ontwikkeld: “Sporten! Want ik wil nooit meer terug naar hoe het vroeger was. Ik zou ook niet meer willen beginnen met frisdrank, uit schrik dat ik het niet meer ga lusten.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet