de inspecteur
Huisje, boompje... én het kadastraal inkomen
wo 26 mrt. - 7:30
In heel wat gemeenten hoef je geen stedenbouwkundige vergunning meer aan te vragen voor een tuinhuis of een zwembad in je tuin. Maar het kadaster verwacht wél altijd een bericht. En als je niet zelf laat weten dat je je huis verbetert, kunnen ze er ook zelf achter komen...
Verschillende aangiftes
Voor alle duidelijkheid: een stedenbouwkundige vergunning heeft op zich niets te maken met het kadastraal inkomen. Elke gemeente bepaalt zelf voor welke aanpassingen je een stedenbouwkundige vergunning moet aanvragen.
In heel wat steden en gemeenten hoef je ze niet meer aan te vragen als je een (bescheiden) tuinhuis, carport of zwembad plaatst. Maar je bent wel altijd verplicht om het kadaster op de hoogte te brengen als je je huis aanpast.
Kadastraal inkomen
Aan elk huis hangt in ons land een Kadastraal Inkomen vast, kortweg het K.I. Dat was bij de lancering in de jaren ’70 het bedrag dat je in theorie op één jaar zou kunnen krijgen als je dat huis zou verhuren.
Vandaag is het gewoon het basisgetal waarop enkele van je belastingen berekend worden. Dus wil jij het K.I. natuurlijk zo laag mogelijk houden, en ziet de fiscus het graag stijgen omdat je dan meer belastingen betaalt.
Aangeven
In principe moet je elke aanpassing doorgeven aan het kadaster, als die een meerwaarde voor je woning betekent. Het criterium is: zou ik door de verandering meer huur kunnen vragen als ik het huis zou verhuren? Als het antwoord ja is, dan moet je als goeie Belg het kadaster op de hoogte brengen.
Uiteraard is een huis meer waard als er parket ligt in de woonkamer, of als er twee badkamers zijn, of met vier in plaats van drie slaapkamers. Het KI zal wel alleen aangepast worden als het verschil groter is dan 15% of 50 euro van het huidige KI. Een extra toilet of portiek zal dus meestal geen verschil maken.
Omgekeerd kan ook: als je huis in waarde vermindert, schrijf je ook beter het kadaster aan. Stel bijvoorbeeld dat er naast je deur plots een snelweg of een nieuwe spoorlijn komt… Ook goed om te weten: zaken die als ‘roerend’ beschouwd worden (sauna’s, opbouwzwembaden, sommige carports), en die je dus bij een verhuis zou kunnen meenemen, zullen in de regel niet leiden tot een hoger KI.
Het kadaster kijkt mee
Heel wat Belgen ‘vergeten’ dat soort zaken aan te geven, en daarom verzamelt de fiscus op heel wat vlakken gegevens. Bijvoorbeeld via facturen van aannemers die bij je thuis werken uitgevoerd hebben. Maar even goed via Google Maps of luchtfoto’s van het Nationaal Geografisch Instituut en de gewesten.
Als de controleurs een inbreuk ontdekken, kunnen ze een boete opleggen, het KI verhogen en het verschil met terugwerkende kracht terugvorderen (weliswaar tot maximaal 5 jaar).