Huizen niet afgewerkt na failliet bouwfirma
do 29 nov. - 8:54

De leerlingen van de gemeenteschool van Erondegem zouden na Kerst verhuizen naar hun nieuwe gebouw, maar dat is uitgesteld. Het nieuwe gebouw geraakt niet af. Maar er komt wel een oplossing zegt schepen Van Vaerenbergh, er wordt daarover gesproken met het moederbedrijf T-Palm uit Wallonië dat niet failliet is. Voor de klanten die een huis of appartement bouwen is een oplossing niet meteen duidelijk.
Opgeleverd uit noodzaak
"In oktober 2017 moest het appartement klaar zijn” zegt Hilde verbolgen. “Wij zijn er in getrokken in mei 2018 nadat ik via een advocaat een schadevergoeding heb kunnen bedingen van 25 euro voor elke dag dat we hier niet konden wonen na de opleveringsdatum. Andere buren die geen advocaat hadden, hebben de oplevering getekend en wachten nog altijd op een schadevergoeding.”
Die andere buren zijn Guy en Marleen die een maand voor Hilde in hun onafgewerkt appartement gingen wonen. “We konden niet anders", zegt Marleen. Ons huis was verkocht, we moesten er uit. Maar omdat onze zoon een ongeluk had gekregen en maandenlang buiten strijd was zijn we eerst nog in zijn huis gaan wonen, ook omdat we zo voor de kinderen konden zorgen. Maar dat kon niet blijven duren en ons appartement had tenslotte al lang af moeten zijn. Dus hebben we in maart getekend voor de oplevering van de binnenkant van het appartement.”
Maar er lag geen laminaat in de slaapkamers, de balustrade stond niet aan het terras, er waren geen trapleuningen in de gemeenschappelijke traphal, de riolering was niet aangesloten, er was geen afzuiging van de dampkap. Guy somt nog een hele reeks andere gebreken op waarvoor hijzelf de onderaannemers van de bouwfirma contacteerde met de vraag om het te komen afwerken. Voor het ene lukte dat, voor het andere niet.
Onafgewerkt
Zal het ooit nog afgewerkt worden en wie zal dat betalen, vraagt Hilde zich af. Ze merkt op dat wie met pensioen is dat geldverlies niet meer kan bijverdienen.
En wie kan ze aanspreken voor de garantie? “Toen ik hier kwam wonen bleek er een scheur in de ruit te zitten”, zegt Hilde. Daar is normaal gezien de aannemer verantwoordelijk voor, dat valt onder de 10 jaar garantie voor bouwwerken. Wie dat nu zal oplossen is voorlopig een open vraag.
Voor de drie appartementen zijn drie watermeters voorzien, maar er blijkt maar 1 aangesloten. Er is een dure pomp om regenwater te gebruiken voor de wasmachine en wc van de dame op het gelijkvloers en ook om de hal mee te kuisen, “maar ze zijn vergeten een darm te leggen vanuit de regenput naar de pomp”. Guy lacht er een beetje groen bij.
Bij die dame staat de fiets in de gang, want de fietsenberging is er nog niet. In haar tuintje is ook nog geen gras gezaaid, hoewel in het contract staat dat dat moest. "En ’s avonds moeten we met de zaklamp naar de garages, want de elektriciteitsdraden hangen er, maar er zijn geen spots.”
Guy hoopt in contact te kunnen komen met andere gedupeerden van dezelfde firma om eventueel samen sterk te staan in een gezamenlijke rechtszaak.