Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: goeiemorgen morgen!

goeiemorgen morgen!

Huurders lopen belastingvermindering mis omdat ze niet weten dat ze er recht op hebben: "Stort dat geld toch automatisch op de rekening"

consument

do 26 okt. - 4:00

De huurdersbonden vragen dat de Vlaamse regering huurders die daar recht op hebben automatisch hun korting op de onroerende voorheffing uitbetaalt. Wie in Vlaanderen een woning huurt, heeft - net als eigenaars - vaak recht op zo'n korting. Alleen weten nog te veel huurders dat niet én moeten ze die vermindering eerst aanvragen. Dat moet beter, vinden de huurdersbonden.
gevel van een huis met een bord waarop "te huur" te lezen staat

Eigenaars van een woning hebben in sommige gevallen recht op een vermindering van de onroerende voorheffing. Dat is de jaarlijkse belasting op je woning. Je maakt aanspraak op die korting als je voldoet aan minstens een van de volgende voorwaarden:

  • Je hebt minstens twee kinderen die recht hebben op gezinsbijslag (de vroegere kinderbijslag red.)
  • Een gezinslid heeft een zware handicap (minstens 66% of 9 punten)
  • Je bent volledig invalide geworden tijdens een wereldoorlog, de Koreaanse oorlog of militaire opdrachten in het kader van de NAVO, de VN of een andere opdracht die werd erkend door de Ministerraad

Ook mensen die huren en in een van die categorieën vallen, hebben recht op dezelfde korting. Alleen weten huurders dat niet altijd.

Huurders en eigenaars niet helemaal gelijk voor de wet

Terwijl de korting voor eigenaars automatisch wordt verrekend, moet je als huurder de korting wél eerst nog (eenmalig) aanvragen. Dat moet efficiënter, vinden de huurdersbonden. "We merken nog vaak dat huurders uit de lucht vallen en zich er niet van bewust zijn dat ze recht hebben op die vermindering. Als huurder moet je die vermindering - in tegenstelling tot eigenaars - zelf aanvragen, dus als je het niet weet, loop je dat geld mis", legt Joy Verstichele, de woordvoerder van de huurdersbonden, uit.

Wanneer je de korting vandaag aanvraagt bij de Vlaamse overheid kan je wel tot 5 jaar terug in de tijd gaan om geld dat je eventueel bent misgelopen te laten uitbetalen. Het hele verhaal zou weliswaar automatisch moeten kunnen verlopen, vinden de huurdersbonden. "Het is een goeie zaak dat je de aanvraag maar een keer moet doen en dat je de korting dan blijft ontvangen, zelfs wanneer je verhuist. Maar je moet het als huurder wel eerst weten en zelf aanvragen. Bij eigenaars gebeurt dat automatisch."

Geld gaat eerst naar verhuurder

Ook de uitbetaling van de jaarlijkse korting op de onroerende voorheffing verloopt bij huurders omslachtig. "Het zal altijd de verhuurder zijn die het geld ontvangt en dat dan moet doorstorten aan zijn huurder", legt Verstichele uit. "Dat loopt vaak goed, maar zorgt natuurlijk soms ook voor problemen. Waarom kan dat niet automatisch op de rekening van de huurder gestort worden? Dat is ons een raadsel."

Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA), is het ermee eens dat nog te weinig huurders weten dat de korting bestaat. "We gaan daar ook proberen iets aan te doen. We proberen daarom al een tijdje overleg op te starten met de federale overheid. Zij is verantwoordelijk voor de registratieplicht van de huurcontracten, maar die schiet nu nog te kort. We hebben wel de gegevens van de verhuurders, maar niet van de huurders. Daardoor kunnen we niet rechtstreeks zien wie recht heeft op de korting."
 

Minister wil uitgebreidere registratieplicht

De minister hoopt dat een uitgebreidere registratieplicht ervoor zal zorgen dat ook huurders de korting in de toekomst automatisch zullen ontvangen. En dat geld ook rechtstreeks uitbetalen aan de huurder in plaats van aan de verhuurder? "Dat is op dit moment niet mogelijk. Het is een korting op de belasting en geen subsidie, dat is een heel ander principe. De onroerende voorheffing is een belasting van de steden en gemeenten. Vlaanderen int die wel, maar ze is voor elke gemeente verschillend. Daarom moeten we altijd via de eigenaar van de woning gaan", legt de minister uit.

"Het systeem verloopt nu al semi-automatisch. We zorgen ervoor dat zowel de huurder als de verhuurder per brief op de hoogte worden gebracht over de toegekende korting. Op die manier kan de huurder het geld terugvragen aan de verhuurder", aldus nog Diependaele.

Meer info vind je op de website van de Vlaamse Overheid. Een korting op de onroerende voorheffing aanvragen kan via het contactformulier of het document onderaan de pagina.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet