Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Iconische albumhoes van The Beatles gemaakt in amper 10 minuten

vr 20 sep. - 9:34

Op 8 augustus 1969, exact 50 jaar geleden, drukte Iain MacMillan op het knopje van zijn camera en legde hij The Beatles vast op het zebrapad voor de Abbey Road Studios in Londen.

De foto is genomen om 11.30 in de voormiddag op amper tien minuten. Zo veel tijd had een politieman die het verkeer tegenhield, de fotograaf gegeven. De vier Beatles staken de straat zes keer over, drie keer in elke richting. Telkens maakte de fotograaf - die op een wankel trapje stond - één foto. Uit die zes besloot Paul McCartney dat afdruk nummer vijf de beste was (zie onderaan het artikel).

Behalve de vier Beatles staat op de foto ook een Volkswagen Kever (Engelse bijnaam: een beetle) met als kenteken LMW 281 F. De auto was van iemand die op Abbey Road woonde en werd in 1986 door een Amerikaanse verzamelaar gekocht.

De albumhoes was het eerste en ook het enige album van The Beatles waar de naam van de band en de titel van het album niet opstonden. De hoes werd later een van de meest iconische albumhoezen ter wereld. 

Het zebrapad in Abbey Road is intussen door de Britse autoriteiten erkend als Brits erfgoed en trekt ook nu nog - 50 jaar nadat de foto is gemaakt - duizenden toeristen.

Ontdek hieronder de 6 foto's die toen op het zebrapad op Abbey Road zijn gemaakt. Nummer 5 heeft het gehaald!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet