Iedereen stapt, fietst of rijdt kriskras door elkaar op het Operaplein in Antwerpen: veiliger of net niet?
do 9 jan. - 10:46

Iedereen stapt, fietst of rijdt door elkaar
Radio 2 Antwerpen ging vanochtend even polsen bij de passanten op het Operaplein in Antwerpen. Sinds de heraanleg van het Operaplein wandelen en rijden voetgangers, fietsers en trams er kris kras door elkaar. Er zijn geen wegmarkeringen of fietspaden aangebracht.
"Ik ben daardoor net alerter, mensen lopen kris kras door elkaar. Je moet extra uit de doppen kijken en rekening houden met de anderen", zegt een fietser.
Een voetganger vindt het wel verwarrend, zo zonder wegmarkeringen. "Het zou toch goed zijn moest er een rode markering zijn voor de fietsers. Want nu moet je als voetganger heel goed kijken dat je niet omvergereden wordt door een fietser."
En de trams die langsrijden? "Misschien zou een hekken of witte strips op de grond duidelijker maken dat daar effectief een tram rijdt, " zegt een andere fietser.
'Gedeelde ruimte'
Het Operaplein in Antwerpen is aangelegd volgens het concept van een 'shared space' of 'gedeelde ruimte'. Dat is uitgevonden in Nederland. Je vormt een verkeersruimte om tot een 'verblijfsruimte' maar er blijft wel verkeer rijden, zegt Hajo Beeckman van de verkeersredactie van de VRT.
"Verkeerslichten en -borden, stoepen en stoepranden zijn zoveel mogelijk weggelaten. Er zijn wel nog verkeersremmers zoals bloembakken en zitbanken. Het wordt onduidelijker voor de gebruiker en daardoor gaat die net voorzichtiger rijden/lopen. Je moet daardoor oogcontact met elkaar maken en daardoor gaat iedere weggebruiker zich voorzichtiger gedragen. Een ander voordeel: je geeft die ruimte een betere kwaliteit. 't Is aangenamer om er te verblijven; het wordt vaak een ontmoetingsplek.