Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Iedereen toegankelijk: "Automatische schuifdeuren in elk openbaar gebouw"

di 27 mrt. - 7:48

De droom van Liliane is simpel: Installeer in elk openbaar gebouw automatische schuifdeuren. Want een deur die plots open gaat, is toegankelijker dan een zware klapdeur. Helaas is het idee niet overal haalbaar.

Zonder twijfel de meest toegankelijke oplossing

Automatische schuifdeuren zijn een groot gemak. Niet alleen voor minder mobiele mensen. Iedereen heeft er deugd van. Schuifdeuren zijn dus zonder twijfel de meest toegankelijke oplossing. Maar toegankelijkheid is niet het enige criterium waar ontwerpers rekening mee moeten houden. 

Neem nu bijvoorbeeld het cultureel centrum Gravenhof in Hoboken. Het is een recent gebouw met aangepaste voorzieningen. Maar aan de ingang botst elke bezoeker op een zware deur die manueel open moet. De deur is nodig om aan de milieu- en veiligheidsnormen te kunnen voldoen. Wie minder mobiel is, moet helaas bellen. Of hopen dat de deur open staat.

Automatische schuifdeuren zijn vooral voor buitendeuren en sasdeuren eenhaalbare kaart. Maar het kan niet altijd. Er moet altijd ter plaatse gekeken worden wat de mogelijkheden zijn.

— Tine Missinne, Inter

Ketting van toegankelijkheid moet gerespecteerd worden

Het gebeurt nog te vaak dat gebouwen op papier toegankelijk zijn maar in de praktijk botsen bezoekers toch op obstakels. De ketting van toegankelijkheid wordt dan niet gerespecteerd. Denk aan een aangepast toilet met een te smalle deur. Of een inkomhal vol obstakels.

Aandacht voor toegankelijkheid komt ook nog te vaak voort uit een persoonlijke confrontatie van beleidsmakers. Denk aan een schepen met een beperking of een burgemeester die een rolstoelgebruiker in de familie heeft. Dat moet veranderen.

Toegankelijkheid mag niet afhangen van de goeie wil van een beleidsmaker. Het moet een automatisme worden binnen een gemeentelijk beleid.

— Tine Missinne, Inter

Onze openbare gebouwen zijn nog lang niet toegankelijk

Het zal nog jaren duren vooraleer alle openbare gebouwen écht toegankelijk zijn. Zelfs niet elk nieuw openbaar gebouw is perfect toegankelijk. 

Vzw Inter biedt gemeenten waar nodig dan ook de nodige hulp aan. De vzw heeft experten in huis die bouwprojecten mee kunnen begeleiden van a tot z. De vzw geeft ook vormingen om verschillende vormen van toegankelijkheid binnen alle beleidsdomeinen te integreren.

Iedereen toegankelijk: slotevent

De Inspecteur en Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid, gaan met jouw ideeën aan de slag, onder meer tijdens het slotevenement op vrijdadg 30 maart in Bluepoint Antwerpen. 

Die dag gaat Lieven Van Gils in gesprek met mensen die een goed idee hebben voor betere toegankelijkheid. Enkele politici komen daarna vertellen wat ze daarmee willen doen. Maar er mag die dag ook gelachen worden. Je kan er een show bijwonen van comedian William Boeva. Dit bijzondere evenement over toegankelijkheid is gratis, maar je moet je vooraf wel inschrijven. 

Inschrijven voor het event kan hier.

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet