de inspecteur
Ik ga op reis en ik neem mee... geld?
di 24 mei - 6:00
Vooraf bij de bank
Bij verschillende banken kun je geen vreemde valuta meer krijgen, en ook geen vreemde biljetten meer omruilen voor euro’s. Bij de grote banken kan dat wel, zij het dan wel op bestelling. Ze bieden wel nog de meest gebruikte vreemde valuta aan zoals Britse Ponden, Poolse Zloty’s, Kronen, Dollars, enzovoort.
"Maar in plaats van een hoop euro’s om te ruilen naar de lokale munt van je bestemming, raden we aan om slechts een kleine hoeveelheid cash mee te nemen", zegt Isabelle Marchand van bankenfederatie Febelfin. "De handigste én veiligste manier om te betalen in het buitenland is gewoon met je kaart, zoals thuis."
Bovendien is het onveiliger om met een pak biljetten te reizen. "En als je na je trip nog geld over hebt, verlies je nog eens geld door de wisselkoers om het terug om te zetten in euro’s", zegt Marchand.
Ter plekke met de kaart
Euro’s afhalen met je debetkaart (Maestro, Visa Debet, Mastercard Debet) in een ander land binnen de Eurozone (landen waar de Euro de munt is) kost in de regel evenveel als het hier afhalen: niets. Tenminste: het is gratis voor iedereen die in ons land niet hoeft bij te betalen om geld af te halen aan een automaat van een concurrerende bank.
Valuta afhalen in niet-eurolanden kost meestal wel meer. "Elke bank heeft daar andere tarieven voor, en dat zorgt voor nogal wat verwarring", zegt Marchand. "Bij sommige banken is een buitenlandse Maestro-verrichting gratis, andere banken rekenen dan weer een basiskost aan tot wel 6 euro per afhaling, plus tot 2,5% van het bedrag dat je afhaalt." Febelfin raadt aan om op voorhand de tarieflijsten van je bank te bekijken zodat je weet wat het je zal kosten.
Bij Maestro heb je soms de keuze om te betalen in euro’s of in de lokale munt. Je kiest dan best voor de lokale munt, want de handelaar bepaalt (in samenspraak met bank) de wisselkoers, en die zal zo goed als altijd nadeliger uitvallen in euro.
Je kunt buiten de eurozone ook geld afhalen en betalen met je kredietkaart (Mastercard of Visa). In heel wat gevallen is dat zelfs de goedkoopste optie, maar… niet altijd. Check ook hier de tarieven bij je eigen bank, want er zijn grote verschillen.
Dus?
Een algemene lijn is niet makkelijk te trekken, maar doorgaans ben je buiten de eurozone het goedkoopst af als je meteen de betaling uitvoert met je kaart.
"Dat is in de regel goedkoper dan ter plekke geld afhalen om er daarna cash mee te betalen", zegt Isabelle Marchand van Febelfin. "Het is wellicht ook goedkoper dan vóór je reis geld te wisselen bij je eigen bank, zeker als het om grote bedragen gaat."
Check wel eerst welke kaart de goedkoopste tarieven heeft bij jouw bank – de debetkaart of de kredietkaart.
En, o ja... deblokkeren!
Zorg er wel voor dat je kaart werkt in het buitenland. "Maestro-kaarten zijn veiligheidshalve standaard geblokkeerd buiten geografisch Europa", zegt Marchand. "Europa staat in deze voor de hele eurozone plus Groot-Brittannië, Turkije. Als je dus naar de VS reist, moet je je kaart eerst laten deblokkeren."
Bij de meeste banken kan dat vaak via pc banking of de bankapp, bij sommige banken moet je langsgaan op kantoor. Je doet dat best zo’n drie weken voor je vertrek.
Hetzelfde geldt bij kredietkaarten, waarschuwt Marchand. "Sommige mastercard- en visakaarten zijn geblokkeerd in de VS en die moet je op voorhand laten deblokkeren. Er zijn wel banken die een noodoplossing aanbieden eens je ter plekke bent, maar dat is niet bij allemaal zo."
Nog een laatste tip van Isabelle: "Neem ook het nieuwe nummer van Cardstop mee op reis, je kunt het vanuit het buitenland bellen: +32 78 170 170."