
de madammen
Ik heb overal blauwe plekken van jou...
ma 26 nov. - 9:15

Een blauwe plek is een bloeduitstorting of, in medisch jargon, hematoom. Die wordt veroorzaakt door een beschadigd bloedvat. Door een botsing, een val, kunnen kleine bloedvaatjes in de huid beschadigd worden en gaan lekken. Zo ontstaat een blauwe plek.
Waarom verandert een blauwe plek van kleur?
In het begin is de plek blauw omdat er vers bloed onder de huid zit. De kleur komt van de hemoglobine (= het eiwit dat het zuurstof in je bloed vervoert) dat moet afgebroken worden.
Tijdens die 'afbraak' verkleurt onze blauwe plek naar paars, dan groen en tenslotte naar geel.
Waarom zakt een blauwe plek?
Het bloed zit na de uitstorting vaak tussen de huid en de spieren. Als je rechtstaat of rondloopt, zal de bloeduitstorting onderhevig zijn aan de zwaartekracht en zakken tussen de spier en de huid.
Waarom doet het pijn als je op een blauwe plek duwt?
Omdat er spanning zit tussen de spieren en de huid door het volume van de bloeduitstorting.

Krijgen sommige mensen sneller blauwe plekken dan andere?
Ja, oudere mensen, onder meer, als gevolg van een tekort aan vitamine C en/of omdat ze bepaalde medicatie innemen.
Bepaalde geneesmiddelen veroorzaken spontane bloeduitstortingen. Denk aan aspirine, bloedverdunners maar ook ontstekingsremmers.
Trouwens: vrouwen hebben vaker last van blauwe plekken dan mannen. En: 20-30 % van de vrouwen krijgt spontane blauwe plekken zonder dat er medicamenten of een kwetsuur bij betrokken is.
Is een blauwe plek gevaarlijk?
Een bloeduitstorting op zichzelf is niet ernstig. De oorzaak van de bloeduitstorting kan echter nog wel andere gevolgen in het lichaam hebben.
Wanneer naar de dokter?
Heb je aak grote blauwe plekken en weet je niet meer waardoor die veroorzaakt zijn, ga dan best even langs bij de huisarts voor een bloedtest. De blauwe plekken kunnen immers wijzen op een dieper liggende aandoening.
Denk aan problemen met de bloedstolling als gevolg van het gebruik van bloedverdunnende medicijnen.
Kan je een blauwe plek behandelen?
Neen. Je kan de pijn verlichten door de plek te koelen met koud stromend water of een ijskompres. Maar verder is het gewoon geduld oefenen...
