de madammen
"Ik wil af van die sinaasappelhuid"
do 15 mrt. - 10:00
Julie kijkt uit naar de zomerse stranddagen, maar dan wel liefst zonder die cellulitis op haar billen. "De lente zit in de lucht, de zomerse collecties hangen in de etalages en ik weet al welke bikini
Julie kijkt uit naar de zomerse stranddagen, maar dan wel liefst zonder die cellulitis op haar billen. "De lente zit in de lucht, de zomerse collecties hangen in de etalages, en ik weet al welke bikini ik graag zou willen," schrijft ze. "Maar dan wil ik eerst af van die cellulitis op mijn billen. Ik zou voor de eerste keer zo een smeerkuur tegen mijn sinaasappelhuid willen proberen, maar helpt dat eigenlijk wel?"
De Madammen vragen dermatoloog Thomas Maselis om raad.
Waarom krijgen we cellulitis?
Cellulitis is voorbeschikt… dit wil zeggen dat het erfelijk is: je hebt er aanleg voor of niet. Er zijn mensen die mager zijn en toch cellulitis hebben. Er zijn rondere mensen die nooit last zullen hebben van cellulitis.
Maar natuurlijk spelen vermageren, voeding, en of je al dan niet beweegt ook een belangrijke rol. Net zoals hormonen.
Komt cellulitis alleen voor bij vrouwen?
Vooral. Bij mannen is het echt zeldzaam.
Hoe komt dat?
Dat heeft te maken met de samenstelling, de opbouw van het onderhuidse vet.
Vet onder de huid bestaat uit drie lagen:
- apicaal vet : hier speelt zich de cellulitis vooral af,
- mantelvet en
- reservevet.
Bij vrouwen is dat vet opgebouwd in zuiltjes, waarvan de wanden van bindweefsel zijn. Bij mannen is dat geen zuilstructuur maar een honingraatstructuur. Deze zuiltjes raken sneller beschadigd dan honingraten.
Cellulitis bevindt zich vooral in de bovenste laag van het onderhuidse vet, net onder de huid. Dit is het apicaal vet. Zit het er nog meer onder, dan is de cellulitis erger.
Wat zijn de lievelingsplekken van cellulitis?
Bij mannen op de heupen, de zogenaamde love handles. Bij vrouwen vooral op de billen, dijen en benen.
Maar het kan in principe overal : ook op armen en borsten.
Hoe ontstaat cellulitis nu?
Wat gebeurt er als je dikker wordt: sommige zuiltjes verdikken, anderen niet.
Bij het afvallen, zullen de dikkere zuiltjes niet méér vermageren dan de dunne, wat al een onregelmatig oppervlak geeft. Ook ontstaan er littekens in de wanden en die trekken de huid naar binnen. Zo ontstaat een put. Vandaar de term ‘sinaasappelhuid’.
Geen geval is hetzelfde
We onderscheiden 4 graden van cellulitis.
- Graad 0: als je huid bij elkaar knijpt, zie je niks
- Graad 1: als je huid bij elkaar knijpt, zie je wel putjes
- Graad 2: putjes als je rechtstaat maar niet als je platligt
- Graad 3: je hebt altijd putjes, om het even hoe je staat of ligt
Je kan ook nog eens een bijkomende ontsteking krijgen van cellulitis, waarbij de huid rood en ontstoken is. Dat verhoogt de kans op verlittekening.
Een volgende - nog ergere - fase is vochtophoping. In het bindweefsel zitten bloedvaten waarvan de lymfebanen zorgen voor de afvoer van, die zijn een soort afvoerpijp. Die geraken afgeknepen als die tussenschotten van de vetcellen onregelmatig worden. En dan krijg je nog grotere ‘bobbels’ door vochtophoping. Die vochtophoping kan worden behandeld: wegmasseren vh vocht met lymfedrainage, de LPG-methode of endermologie) (zie verder)
Hoe begint het, wanneer krijg je cellulitis?
Het begint aan het eind van de pubertijd. En het wordt erger door jojo-effecten en bij obesitas.
Heeft elke vrouw cellulitis?
Neen. Maar de meerderheid echt wel hoor. Hoe ouder, hoe meer kans. Al zijn er ook vrouwen van 60 die dat niet hebben.
Waardoor wordt het krijgen van cellulitis gestimuleerd?
Door voeding, immobiliteit: een 9 to 5 bureaujob, vaak zitten, en weinig sporten, hormonen: geslachtshormonen, pil, schildklierhormoon, insuline bij diabetespatiënten en roken.
Wat kan je er aan doen?
Spijtig genoeg bestaat er geen goede behandeling! Definitief en volledig van cellulitis af geraken kan dus niet. Maar je kan wel een tijdelijk effect verkrijgen door :
- Endermologie of LPG: de huid wordt aangezogen tussen rollen, het vocht wordt zo uit de huid geperst. Dit resultaat blijft echter maar een paar weken goed en het is ook een dure behandeling bij een schoonheidsinstituut.
- Manuele massages: lymfedrainage
- Radiofrequente toestellen: microgolfeffect, vetcellen worden opgewarmd en sterven af, het is de bedoeling dat de huid strakker wordt. Door objectieve waarnemers als minder goed resultaat gezien.
- Ultrasound: vetcellen met ultratonen, geluidsgolven opwarmen door trilling en doen kapotspringen. Om dat goed te doen, zou je alleen de dikke knopjes moeten kunnen kapot maken, maar zo precies is het niet
- Combinaties van behandelingen.
- Cryo: zone vet aanzuigen, een uur op 4 graden Celsius, dit geeft 1 cm minder vet en kost 500 euro per keer voor de oppervlakte van een handpalm!
- Chemicaliën: crèmes die de vetverbranding stimuleren, waardoor vet afsmelt
- Vloeistoffen die je kan inspuiten die de vetcel verweken, wand kapot, vet wordt opgeruimd. Toch niet helemaal effectief
- De volgende behandeling is recent en redelijk effectief: met een naald wordt in de huid geprikt, daarom zit een mesje dat de strengen van de wand doorsnijdt, en de bindweefselstrengen van de huid naar binnen trekken. Met wat geluk blijft het putje weg. Dit gebeurt onder verdoving.
Wat is het beste advies tegen cellulitis?
Hou zo veel mogelijk een constant gewicht, doe voldoende sport, drink voldoende (water), neem liefst niet de pil, en in extremis: wil je geen cellulitis, dan word je het best niet zwanger...