Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Inboedels verkopen

di 30 jul. - 5:25

Margot uit Lochristi moet het appartement van haar overleden grootmoeder leeghalen en vraagt de Inspecteur naar hulp.
inboedel

Margot uit Lochristi moet het appartement van haar overleden grootmoeder leeghalen en vraagt de Inspecteur naar hulp.


Dit zijn de opties:

  • Ze kan zelf alles naar het containerpark brengen. Voor het containerpark heb je meestal wel enkele gratis beurten, maar als die op zijn, betaal je per gewicht. Ontdek hier hoeveel het contanerpark bij jou in de buurt kost.
  • Bij de kringwinkel kan je het gratis afzetten – ze komen bruikbaar materiaal zelfs ook ophalen. Maar ze nemen ook niet zomaar alles aan. De regel is: iemand anders moet ze nog willen gebruiken; ze mogen niet beschadigd of helemaal versleten zijn. De enige uitzondering op de regel zijn elektrische en elektronische apparaten - die mag je altijd binnenbrengen. Klik hier om de kringwinkel bij jou in de buurt te vinden.
  • Er zijn ook opruimers en opruimfirma's die de volledige inboedel uit je huis halen en naar het containerpark of de kringwinkel brengen.. Karel Geerts van de Klussencentrale legt uit dat dit tss de 500 en 5000 euro kost, naargelang de grootte van het huis en het gewicht van de meubelen.
  • Naast opruimers zijn er ook opkopers. Zo’n opkoper koopt alleen de waardevolle stukken op, om die dan verder te verkopen. Als er genoeg waardevolle stukken in het huis staan, dan zal die opkoper ook alles meenemen. En hij trekt dan de prijs van de waardevolle stukken af van z’n opruimprijs.
  • Als er veel van die waardevolle spullen in het huis staan, dan kan je die ook laten veilen. En er zijn nogal wat waardevolle inboedels, want bij veilinghuis Dewit in Oostende geven ze bijvoorbeeld om de twee dagen zo’n verkoop per opbod. Veilingmeester Robert Moortgat vertelt dat zij alles wat herbruikbaar is per opbod verkopen. Als een stuk verkocht wordt, krijgt het veilinghuis 15%, de rest is voor de eigenaar
  • Je kan ook op een rommelmarkt gaan staan. Dat kost je in de meeste gevallen zo’n 10 euro voor een volledige dag. Maar je moet het wel zien zitten natuurlijk, een hele dag staan marchanderen.
  • Je kan ook van alles wat je wil verkopen foto’s nemen en online zetten, op een website zoals kapaza.be of 2dehands.be. Als je meer dan 10 stuks te koop aanbiedt kan je bij 2dehands.be zelfs je eigen virtuele winkeltje openen.
  • Er bestaat ook het systeem van de ‘depots’ : zaken als Troc of Ecoshop – winkels waar je gerief kan gaan zetten, en die je spullen dan in jouw plaats verkopen. Weliswaar in ruil voor een percentage van de winst, in de meeste gevallen 40%. Als je spullen niet verkocht geraken, moet je ze ofwel weer ophalen, ofwel aan een goedkopere prijs verder verkopen.
  • De laatste mogelijkheid is het huis verkopen met de inboedel er nog in. Vaak mooi meegenomen voor de koper van het gebouw. Want: als je een onroerend goed koopt met een inboedel erin, dan moet je in principe op die inboedel geen registratierechten betalen, want dat zijn “roerende” goederen! Zo kan die koper wel een flink stuk besparen, en vindt hij het misschien helemaal niet erg dat het hele huis nog vol staat. Het zou zelfs een extra verkoopargument kunnen zijn. Mocht je dat als koper van plan zijn, laat je dan eerst wel goed adviseren. Want als de prijs van het huis daardoor te laag wordt, dan zou je wel eens een boete kunnen oplopen. En da’s nu ook weer niet de bedoeling… Eerst eens overleggen met de notaris dus!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet