Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Spits

Indrukwekkende beelden: natuurfotograaf Jeroen fotografeert vulkaanuitbarsting in IJsland

di 23 mrt. - 4:54

In IJsland, vlakbij de hoofdstad Reykjavik, spuwt de vulkaan Fagradalsfjall lava. De erupties leveren spectaculaire beelden op en ze zijn een groot cadeau voor natuurliefhebbers, zoals voor natuurfotograaf Jeroen Van Nieuwenhove: “Het is de eerste keer dat ik een uitbarsting zie. Ik zat er al heel lang op te wachten.”
© Foto: Jeroen Van Nieuwenhove

Jeroen had al veel research gedaan naar hoe je het best vulkaanuitbarstingen kan fotograferen. “Ik wou per se de lavastromen vastleggen. Maar ook de schaduwsilhouetten van de mensen die naar de vulkaan kijken, zijn mooi om te fotograferen.”

Jeroen woont 35 km van de vulkaan vandaan. Toen bleek dat de eruptie vrij klein is naar IJslandse normen, informeerde de regering de mensen hoe je er veilig naartoe kan. “Dat klinkt misschien wel wat raar, maar de autoriteiten weten ook dat ze de mensen niet kunnen weghouden. Dus dan is het maar beter te laten weten hoe het veilig kan.”

(lees meer onder de foto)

Hitte en gas grootste gevaar

“Omdat het een relatief kleine uitbarsting is, kan je dus redelijk dicht komen. De grootste gevaren zijn de hitte en de gassen. Ik had een gasmasker bij. Als de wind uit dezelfde richting blijft komen en de gassen wegwaaien, kan je echt heel dichtbij komen.”

Goed voor economisch herstel

De Fagradalsfjall blijft maar lava spuwen en dat zou goed zijn voor het land. “Ik was daar nog over aan het grappen met collega’s. Er zit precies een patroon in. Elf jaar geleden toen de Eyjafjallajökull uitbarstte, zaten we net in een economische crisis. Maar die uitbarsting gaf het toerisme een enorme boost en zorgde voor herstel. Nu zou je kunnen stellen dat corona de crisis is en aangezien de erupties nog maanden zouden kunnen duren, zou er opnieuw weer meer belangstelling kunnen komen voor ons land. Mijn plan is om er daar dan rondleidingen te gaan geven”, besluit Jeroen hoopvol.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet