Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Infraroodtherapie

ma 12 nov. - 7:25

Infrarode stralen zijn elektromagnetische golven, net als licht. Als de infrarode straling op je huid invalt, beginnen de moleculen op en in je huid te trillen, waardoor er warmte ontstaat. Dat is pre
infrarood

Infrarode stralen zijn elektromagnetische golven, net als licht. Ze bevatten een bepaalde energie die ze kunnen vervoeren. Als de infrarode straling op je huid invalt, beginnen de moleculen op en in je huid te trillen, waardoor er warmte ontstaat. Dat is precies het behaaglijke gevoel dat we ondervinden bij infraroodstralen.

Infrarode straling wordt ook gebruikt als therapie. Een infraroodbehandeling is in feite een van de verschillende vormen van warmteapplicatie. Het doel ervan is om je lichaam niet louter oppervlakkig, maar dieper op te warmen. Die diepe verwarming zou een verdovend effect ter hoogte van de huidzenuwtjes creëren, wat pijnstillend werkt en een spierontspannend effect.

Dat kan zeker deugd doen voor mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of met fybromyalgie, een chronische pijn aan de spieren en het bindweefsel. Maar infraroodtherapie kan niet genezen. Dokter Steven Rimbaut, specialist in de fysische geneeskunde en revalidatie in het universitair ziekenhuis van Gent, benadrukt dat hij infraroodtherapie enkel en alleen als een bijkomende therapie aanraadt aan zijn patiënten.

Opvallend is alleszins dat er ontzettend weinig wetenschappelijk onderzoek bestaat over infraroodtherapie. Het positieve effect dat infrarood zou hebben is zelfs niet bewezen! Bovendien is infraroodtherapie niet zomaar voor iedereen goed. Mensen met hartklachten bijvoorbeeld, of met “coupurose” - dat zijn zichtbare adertjes in het gezicht - volgen beter geen infraroodtherapie.

Er bestaan verschillende toepassingen van infraroodtherapie: een lap, een cabine, een deken… Een cabine is veruit het duurste. Daar tel je al gauw 1000 euro voor neer, en dat is dan maar het meest simpele type voor één persoon. Je kan ook even goed naar het saunacomplex gaan in je buurt om eens zo’n infraroodcabine uit te testen. In sommige sauna’s betaal je voor een infraroodsessie wel wat extra.

Het verschil tussen een infraroodcabine of –lamp of –deken, is dat je in een cabine volledig wordt blootgesteld aan de infraroodstralen. Een lamp of deken werken alleen lokaal. Bij een lamp moet je wel oppassen dat je je niet verbrandt, wat wel eens gebeurt. Een infrarooddeken is misschien nog de minst bekende toepassing van infraroodtherapie. Je vindt hem op sommige webshops.

In een infrarooddeken zouden elektrische gloeidraden zitten die omhuld zijn met een carbonvezel. Carbon is een geleidend materiaal, waardoor de draden opwarmen van zodra ze onder elektrische stroom worden gezet, en warmte gaan uitstralen.

Geen enkele kinesist of professor die we gecontacteerd hebben kon de werking van zo’n infrarooddeken uitleggen of de heilzame werking ervan bevestigen. Enkel de zaakvoerder van de webshop 2 Origin leek zeker van zijn zaak. Het is ook betrekkelijk duur, duurder in elk geval dan een elektrische deken. De goedkoopste infrarooddeken die wij online konden vinden kostte 120 euro.

Dokter Rimbaut raadt dan ook aan om in de eerste plaats een kersenpitkussentje te proberen als je gewrichtspijnen of rugklachten hebt. Dat is een zeer goedkoop en veilig alternatief om lokale spierspanning aan te pakken.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet