Inspiratie om te koken? Die haal je uit een middeleeuwse beerput
vr 1 jun. - 7:00

Dit weekend leert foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh ons koken zoals in de middeleeuwen. Jeroen kookt met producten en technieken uit de oudheid en de middeleeuwen. Van opleiding is Jeroen archeoloog en door middel van archeologische vondsten weet Jeroen hoe er vroeger gekookt werd. En dat demonstreert hij morgen tijdens een archeologische kookworkshop in Asse.
Beerput
"Samen met de provincie Vlaams-Brabant hebben we een beerput geselecteerd die opgegraven is in het centrum van Leuven, en die dient als inspiratiebron", vertelt foodarcheoloog Jeroen. "Uit die beerput, die ligt onder het Rector De Somerplein, hebben we stalen genomen, en daaruit konden we afleiden wat er vroeger op het menu van de mensen stond." Die ingrediënten zullen als inspiratie dienen van het gerecht dat Van Vaerenbergh zaterdag in Asse bereidt.
Niet gastronomisch, toch lekker
"Ik ga in mijn workshop een veertiende-eeuws gerecht bereiden, omdat de beerput ook uit die tijd dateert. Het wordt een soort van gesouffleerde pannekoek met allerlei bessen in, heel lekker!" Het gerecht bereidt Jeroen op een houtskoolvuur, want dat was de wijze waarop vroeger gekookt werd.
De kookworkshop maakt deel uit van de eerste editie van de Archeologiedagen, georganiseerd door de provincie Vlaams-Brabant en het Forum Vlaamse Archeologie.
