Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Is buitenlandse groene stroom even groen als Belgische?

do 7 feb. - 9:52

We consumeren in België meer groene stroom dan dat we zelf opwekken. En dus halen energieleveranciers groene stroom uit het buitenland. Die koop je meestal op papier. Want thuis krijg je misschien wel stroom van een kerncentrale. Dat lijkt gek maar toch draag je op die manier bij tot een groenere planeet.

Een groene stroomcontract is vooral een investering in groene energie

"Als je een groene stroomcontract hebt, investeer je voor 100% in groene energie."  Luc Pauwels, de energiespecialist van de VRT kan het niet duidelijker zeggen dan dat. 

Hij geeft daarmee een antwoord op de vraag van Annemie. Ze heeft een contract voor groene stroom bij haar energieleverancier. En aangezien we in België relatief weinig groene stroom produceren, is ze er zeker van dat haar groene stroom niet in ons land wordt opgewekt. "Dus hoe kan het dan dat de stroom die ik thuis verbruik groen is?!" 

Volgens Luc Pauwels moet je zo'n groene stroomcontract vooral zien als een investering in groene energie. De groene stroom die jij als klant vraagt, wordt inderdaad opgewekt in het buitenland. Je betaalt dus een buitenlandse producent om voor jou stroom te produceren. Een Noorse waterkrachtcentrale bijvoorbeeld of een Duits windmolenpark of een Spaans zonnepark. 

Je verbruikt misschien wel grijze stroom

De stroom die in groene centrales opgewekt wordt, komt niet tot in jouw stopcontact thuis. Het zijn de mensen die in de buurt van die groene centrale wonen die de elektriciteit verbruiken. Zelfs als ze daar niet voor hebben betaald. Maar dat maakt in feite niks uit. Je krijgt voor het bedrag dat je betaalt fysisch andere stroom, die misschien van kerncentrales komt maar daar betaal je niet voor. Je geld vloeit dus effectief naar de groene centrale. 

Het punt is dat jij betaalt voor de groene stroom.

— Luc Pauwels, energiespecialist VRT

Europa is streng

Die handel in groene stroom lijkt dus op het eerste gezicht nutteloos. Maar op lange termijn heeft je investering wel degelijk zin. Hoe groter de vraag naar groene stroom wordt, hoe meer producenten gedwongen worden om die te produceren. 

En Europa volgt die groene stroomindustrie van heel dichtbij op. "Het zou héél erg zijn als er gesjoemeld wordt met groene stroom want dan stuikt die hele industrie in elkaar." 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet