Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Is de bakker warm of koud?

di 13 okt. - 6:44

Als een bakker zijn deeg kneedt, bakt en verkoopt op eenzelfde plaats, dan is het een warme bakker.
Als een bakker zijn deeg kneedt, bakt en verkoopt op eenzelfde plaats, dan is het een warme bakker. De oven staat dus op de plaats van verkoop.
De warme bakker maakt ook z’n koeken, patisserie, pistolets, sandwiches en cakes hoofdzakelijk zelf. Het kan zijn dat hij bepaalde dingen inkoopt. Berlijnse bollen bijvoorbeeld of een javanais die hij dan zelf afwerkt. Feit is dat hij de meest essentiële producten zelf maakt en dus mag hij zich een warme bakker noemen.
Sommige bakkers werken samen om verschillende broodsoorten te bakken waarvan er een kleine verkoop is. De ene bakt dan de ene soort en de andere de ander die ze dan uitwisselen. Deze bakkers mogen zich zonder probleem een warme bakker noemen als ze de rest van het brood wel in hun eigen atelier kneden en bakken.
Een koude bakkerij kan een bijkomend verkooppunt zijn van een warme bakker, bijvoorbeeld in een naburige gemeente. Het product wordt dan wel in de warme bakkerij gemaakt en ’s morgens vroeg vers aangeleverd.
Een supermarkt waar brood ter plaatse wordt afgebakken, is dus geen koude bakkerij. Supermarkten mogen de term 'vers gebakken' en 'ambachtelijk' gebruiken. Die termen zijn niet beschermd.
Industriële bakkerijen maken hun producten overdag klaar en brengen het ’s avonds naar de winkels. Die productie is dus niet kraakvers. Ze werken ook met minstens 20 personeelsleden. Maar ook dit is geen koude bakkerij.

Hoe herken je een warme bakker?

  • Een warme bakker heeft zijn eigen uniek recept en zijn eigen vormgeving. Hij wil graag dat zijn producten er allemaal hetzelfde uitzien, maar de dingen zijn niet zo gaaf en identiek als producten uit een industriële bakkerij, of als afgebakken kant- en klaardeeg.
  • Producten uit industriebakkerijen zien er in alle winkels hetzelfde uit
  • Warme bakkers hebben een pancarte in hun winkel waarop staat dat ze hun brood terplekke zelf kneden, bakken en verkopen.
  • Een koude bakker die een verkooppunt is van een warme bakker heeft vaak (maar niet altijd) dezelfde naam als de warme ‘hoofdbakkerij’.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet