Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Is een vaccinatie tegen de griep echt nodig?

ma 21 okt. - 10:17

De koude dagen komen eraan wat dus ook betekent dat de griep terug in het land is. Dokter Devroey kwam langs bij De Madammen en vertelde ons wat je best kan doen om de griep te vermijden. En is zo’n vaccinatie tegen de griep wel echt nodig?

Vaccinatie

Vanaf half oktober is het een goed moment om je te laten vaccineren voor de griep, maar toch is dit niet nodig voor iedereen. Je laat je het best vaccineren tegen de griep als je een verhoogd risico loopt. Zwangere vrouwen, bijvoorbeeld laten zich het best vaccineren want bij hen slaat de griep veel harder toe.

Op jonge leeftijd is een vaccinatie eigenlijk niet nodig. Wanneer je 65+ bent, is het wel aangeraden om je te laten vaccineren. Ook mensen met een chronische aandoening zoals diabetes, hart- en nierfalen, ernstige ziektes,... gaan het best eens langs bij de huisarts voor een vaccinatie. Als je in de zorgsector werkt, is een vaccinatie ook niet uitgesloten omdat je drager kan zijn van een infectie die je door kan geven aan je patiënten.

Op jonge leeftijd is een vaccinatie eigenlijk niet nodig.

— Dr. Devroey

"Je kan onmogelijk van het griepvaccin de griep krijgen. Het zijn inactieve partikels waarmee je gevaccineerd wordt. Die kunnen je niet de griep geven. Maar je kan wel symptomen van verkoudheid vertonen, omdat er gevaccineerd wordt in het verkoudheidsseizoen. Mensen kunnen elkaar besmetten in de wachtzaal. De mogelijkheid bestaat dat je voelt dat het vaccin begint te werken, maar dat is je immuunsysteem dat in gang schiet", stelt dokter Devroey gerust.

Antibiotica

Als je toch pech hebt en besmet raakt met griep, dan zal antibiotica je zeker niet sneller doen genezen. "Griep is een virus, en die zijn niet gevoelig voor antibiotica. Je gaat je alleen nog sneller slecht voelen door de nevenwerkingen van de antibiotica. De dokter zal wel antibiotica voorschrijven als er bijkomende infecties zijn, met name bacteriële infecties, zoals een longontsteking."

Probiotica

Tegenwoordig nemen ook veel mensen probiotica. Dat is een medicijn dat een reactie opwekt met goede bacteriën. Probiotica zou voor een betere immuniteit zorgen, maar volgens dokter Devroey is dat maar van korte duur. Uit onderzoek blijkt dat de werking van probiotica maar twee weken duurt. Dus op lange termijn heeft probiotica geen nut meer.

Vitamines

Dokter Devroey vertelt wat je wel kan doen om de griep te voorkomen. Het is belangrijk dat je veel vitamines opneemt, maar geen vitamines die je koopt bij de apotheek. Die vitamines zijn vaak wateroplosbaar waardoor je ze daarna gewoon weer uitplast. De beste vitamines zijn degene die in fruit en groenten zitten. De beste remedie tegen de griep is dus veel fruit en groenten eten, maar ook voldoende rusten.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet