Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Is het nog slim om voor aardgasverwarming te kiezen of kies ik voor een warmtepomp?

do 9 jun. - 6:45

Radio 2-luisteraar Freddy uit Mortsel heeft een huis gekocht dat hij gaat renoveren en isoleren. Er is een gasaansluiting, maar hij twijfelt: gasverwarming of warmtepomp. Want wat als de gaskraan dichtgaat zoals in Nederland?
verwarming
© Getty Images

Nederland wil van het gas af. Hoe zit dat in ons land?  

In Nederland kiest de overheid om aardgas af te bouwen, tegen 2050 moet Nederland helemaal gestopt zijn met het gebruik van aardgas. Maar in ons land is er nog geen verbod gepland op het gebruik van aardgas.     

Vanaf 2021 waren er in grote nieuwbouwprojecten wel beperkingen op aardgasaansluitingen. Dat gaat dan over grote nieuwe verkavelingen en  grote appartementsgebouwen. Dus de bocht is ingezet. Maar de meeste particulieren zullen daar niets van merken.  

Aardgas

Aardgas is heel populair als verwarmingsbron. Op dit moment wordt 68% van de woningen met aardgas verwarmd. Twintig jaar geleden was dat rond de 40 %. Veel mensen hebben hun oude stookolieketel vervangen door een condensatieketel op aardgas. 

Zolang je huis nog niet voldoende geïsoleerd is, blijft gasverwarming een goede oplossing. Je stookolieketel of je oude aardgasketel vervangen door aardgas is oké.   

Maar hou er rekening mee dat dit wellicht je laatste condensatieketel op aardgas zal zijn, want aardgas is geen duurzame optie. Aardgas blijft een fossiele brandstof met CO2-uitstoot. Gas is beter dan steenkool en stookolie, maar nog steeds vervuilend. We zien het als een transitiebrandstof. Op lange termijn wordt het gebruik van fossiele brandstoffen ontmoedigd om te kiezen voor meer duurzame alternatieven: warmtepomp en in sommige gevallen warmtenet.

Verwarmen met een warmtepomp is de toekomst  

Bereid je nu al voor om je verwarming te verduurzamen: isoleer je huis voldoende. Het heeft geen zin om een warmtepomp te installeren in een onvoldoende geïsoleerd huis, want dan zal je elektriciteitsverbruik veel te hoog zijn.   

Is je woning klaar voor de toekomst, dan kan je een warmtepomp laten installeren: een verwarmingssysteem op lage temperatuur, bijvoorbeeld vloerverwarming.  

Al bestaan er tegenwoordig ook warmtepompen op hoge temperatuur (tot 80°). Deze zijn ideaal voor renovaties en de vervanging van oude verwarmingsketels. Zo kan een warmtepomp aangesloten worden op je bestaande verwarmingssysteem met behoud van je bestaande radiatoren.

Bij voorkeur draait die warmtepomp dan ook nog eens op duurzaam opgewekte elektriciteit: groene stroom afkomstig van zonnepanelen en windenergie. Dat kan via je eigen zonnepanelen of via een groenestroomcontract bij je elektriciteitsleverancier. Zo werk je mee aan een duurzame toekomst   

Woon je in stedelijk gebied, dan kan je misschien binnen afzienbare tijd aansluiten op een warmtenet dat je in straat wordt aangelegd.

Info  

Hier vind je meer info over duurzaam verwarmen. En hieronder vind je meer info over de verschillende soorten warmtepompen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet