Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Is je werk aansprakelijk als je tijdens het thuiswerken struikelt over een kabel?

vr 18 sep. - 10:12

Thuiswerken is in steeds meer bedrijven toegestaan. Maar die nieuwe trend roept natuurlijk ook wat vragen op. Want wat als je thuis over de kabel van je laptop struikelt tijdens het thuiswerken?

Luisteraar Liesbeth Lippens is een beetje onhandig. Sinds ze thuiswerkt is ze al twee keer gestruikeld over de kabels van haar computer. Stel nu dat ze haar been breekt bij één van die valpartijen. Is ze dan verzekerd door haar werkgever?

Vermoeden is voldoende

Sigrid Dereymaeker, telewerkexperte bij SDWorx, kan luisteraar Liesbeth gerust stellen. "Als de valpartij gebeurt tijdens het telewerken en je kan dat bewijzen, dan ben je in principe verzekerd. Het ongeval zal dan gekwalificeerd worden als een arbeidsongeval."

Maar hoe moet Liesbeth aantonen dat ze aan het werken was op het moment van de valpartij? "Het vermoeden is voldoende. Als het gebeurt tijdens de uren van het thuiswerken is dat al voldoende bewijs. De verzekering zal het tegendeel moeten kunnen bewijzen. Daarom is het heel belangrijk dat je met je werkgever op voorhand afspreekt tussen welke uren je aan het werk bent."

Niet misbruiken

Uiteraard moet je dit soort afspraken niet proberen te misbruiken. "Als je je hand tijdens de werkuren verbrandt aan je strijkijzer zal de verzekering niet tussen komen. Strijken is namelijk geen onderdeel van je takenpakket, ook niet wanneer je het tijdens de werkuren doet. Het ongeval is dan niet werkgerelateerd en zal dus niet gezien worden als een arbeidsongeval."

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet