
de madammen
Is wijn goed of slecht voor de gezondheid?
do 21 okt. - 7:35

"Als je te veel wijn drinkt, kan je lever de afvalstoffen niet meer elimineren", begint de dokter. "Dat is de basis van het metabolisme. Hoe meer wijn je drinkt, hoe langer het duurt voor die stoffen zijn afgebroken en hoe groter de kater."
De kater
"Te veel wijn drinken geeft vooral hoofdpijn door de tanines en de lange aldehyden. Dat zijn stoffen die typisch zijn voor rode wijn. Die geven dus hoofdpijn en een kater. De symptomen van een kater kunnen verergeren door bijvoorbeeld te weinig slaap en de inname van geneesmiddelen en voeding die veel vet bevatten."
"Op die manier ga je je lever dus overbelasten. Maar het wordt pas echt een probleem als je ’s morgens drinkt om de kater weg te drinken. Dat helpt niet zozeer, maar je verplaatst het probleem en het wordt erger. Het wordt chronisch. Daarna ga je dagelijks in grote mate drinken. Zonder alcohol begin je dan te beven..."
De lever
"Door dagelijks in grote mate te drinken, kan je je lever beschadigen. Maar ook door zelfs eenmalig een keer overvloedig te drinken. Hersenschade is dan ook mogelijk. De meeste beschadigingen krijg je door langdurig te drinken. Elke dag maakt de alcohol dan de levercellen kapot en dan krijg je levercirrose. Dan werkt de lever niet meer goed."
"Schadelijke stoffen worden niet meer afgebroken en dan zit je lichaam continu vol giffen. Dat gaat soms gepaard met geelzucht. Uiteindelijk moet je een transplantatie hebben."
"Maar je kan ook pancreaskanker krijgen door veel te drinken. Niet alle pancreaskankers komen door veel drank, maar het heeft een relatie. En pancreaskanker is een gevaarlijke soort kanker. Met een slechte prognose."
Wijn vs. andere alcohol
"Er is een verschil in hoeveelheid. In bier zit minder alcohol dan in wijn. In zware drank zit meer alcohol. Dat geeft in het lichaam ook een andere reactie. Een kater komt recht evenredig voor met de mate van alcohol in de drank. Met bier krijg je de minste kater, daarna volgt wijn en champagne en de ergste dranken zijn whisky en cognac."
"De uitzondering is wodka. Ze beweren dat het een zuivere drank is, maar blijkbaar werkt de alcohol zoals bij bier (qua katers dan)."
Schadelijke stoffen in wijn
"Naast alcohol zitten in witte wijn sulfieten. Dat is specifiek voor witte wijn. Die sulfieten kunnen een allergische reactie geven. Die sulfieten zijn wel toegelaten. Op een fles witte wijn staan de sulfieten wel vermeld. Ze kunnen zelfs astma uitlokken, maar een kater blijft de belangrijkste reactie."
"In bier zitten stoffen die urinezuur kunnen aanmaken. Die kunnen jicht uitlokken. Dat zijn kristallen en die zetten zich neer op de gewrichten. Die zwellen dan op, geven roodheid en op lange termijn destructie."
"De kater bij rode wijn is trouwens erger dan bij andere wijn omdat in rode wijn subtypes alcohol zitten. In witte wijn zit maar één soort alcohol."
Goede stoffen in wijn
"Wijn is vooral gekend omwille van de antioxidanten. Maar die komen maar in zo’n geringe mate voor dat je je eigenlijk stiepelzat moet drinken om daar een goede invloed uit te krijgen. En dan ben je de lever weer aan het belasten. Als je een bron van antioxidanten zoekt, dan eet je beter verse groenten en fruit. Dat is veel effectiever."