
de inspecteur
Isoleren met natuurlijke materialen
vr 28 mrt. - 7:13

Glaswol, PUR, rotswol, piepschuim… we kennen ze intussen wel. Maar er zijn ook andere, natuurlijke materialen waarmee je je huis kan isoleren.
Heel wat toepassingen
Iedereen wil een huis dat goed geïsoleerd is voor een zo laag mogelijke prijs. De norm gaat meer en meer richting passiefbouw: veel dikker en beter afgewerkt dan wat we gewoon zijn.
Maar steeds meer mensen vinden ook het milieuaspect belangrijk, en willen authentieke natuurlijke materialen gebruiken die de draagkracht van de aarde niet overschrijden.
Intussen worden al heel wat isolatietoepassingen gemaakt uit teeltbare grondstoffen, of grondstoffen die grotendeels gerecycleerd zijn. Enkele voorbeelden:
- Vlas en hennep: vergelijkbare, lokaal geteelde gewassen waarvan de niet bruikbare vezels verwerkt worden in isolatieplaten.
- Schapenwol: wol van donkere schapen kan niet gekleurd worden en is dus onbruikbaar voor de kledingsector. Die wol kan wel perfect verwerkt worden tot isolatiematten.
- Houtvezels: worden in verschillende vormen verwerkt tot hard, zacht of inblaasbaar isolatiemateriaal.
- Kurk: gemalen flessenkurken vormen een goed isolerende basis voor vloeren.
- Gerecycleerd papier: in matten of vlokken die kunnen ingeblazen worden. Grotendeels gemaakt van gerecycleerd krantenpapier met brandvertragende middelen.
- Stro: licht, damp-open en een goede akoestische isolator. Het wordt meestal in de vorm van balen gebruikt.
- Schelpen: helpen vooral tegen opstijgend vocht, maar vanaf een dikte van 30 cm hebben ze ook een isolerende werking.
- Textiel: gerecycleerde jeans en andere kledingstukken worden ontrafeld en samengevoegd tot flexibele matten.
Prijs/kwaliteit
De isolatiewaarde van de meeste natuurlijke toepassingen is vergelijkbaar met die van de gangbare isolatiemiddelen. De prijs ligt vaak nog (iets) hoger omdat de productie op kleine(re) schaal gebeurt en de toepassingen nog niet zo populair zijn. Maar daartegenover staat wel een kleinere milieuafdruk en in sommige gevallen ook een gezonder huis.
Je leest er meer over in het boek “Natuurlijk isoleren”, uitgegeven bij Lannoo (ISBN 9789401404242).