Italiaanse tomaten in bulk verkocht in Genk
vr 2 aug. - 3:07

Elke zomer laat Manuela Da Rotilio uit Genk de tomaten met vrachtwagens aanrukken naar haar magazijn, waar mensen uit de streek ze massaal met kilo's en kilo's komen afhalen. De meeste klanten maken ze in om er nadien sauzen en soepen van te maken. De tomaten van Manuela zien er wel iets anders uit dan die van de winkel. "Die hebben allemaal dezelfde vorm en grootte", vertelt Manuela. "Bij deze is dat allemaal verschillend en ze zijn heel vol van smaak. Hoe langer je ze laat liggen, hoe roder ze ook worden. Een tomaat moet eigenlijk rusten." Vandaag kwam de eerste 8000 kilogram aan en die zijn al allemaal gereserveerd.
Ook niet-Italiaanse klanten
Vroeger kreeg Manuela vaak Italiaanse klanten over de vloer, maar de laatste jaren hebben ook niet-Italianen de weg naar de loods gevonden. "De laatste jaren heb ik ook veel Belgische klanten die tomaten inmaken", vertelt Manuela. "Vroeger kochten ze één of twee kistjes, nu zitten ze ook al aan 100 kilo. Ik heb trouwens ook Turkse klanten. Zij verwerken de tomaten een beetje anders dan wij, namelijk met ajuin en paprika. Bij hen is dat een soort ontbijt met ei, maar ik gebruik het ook met pasta. Superlekker."