goeiemorgen morgen!
Jammie: zo bak je taart uit de zestiende eeuw
taart van het jaar
vr 26 apr. - 4:55
We bakken al enorm lang taart. Zelfs de eerste jager-verzamelaars deden dat 7.000 jaar geleden al. Dat was natuurlijk niet de taart die we nu kennen. Het was een gebak dat gemaakt werd op een houtvuur. "Door te gaan wildplukken en honing toe te voegen, maakten mensen vroeger zoet of kruidig gebak", zegt foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh. Hij doet onderzoek naar eten dat we vroeger aten.
Hype in de zestiende eeuw
In de zestiende eeuw werd taart bakken echt populair. "Niet iedereen had een oven thuis, maar mensen hadden wel vaak een 'toertepan'', zegt Jeroen. "Het was een pot in aardewerk die in het vuur werd gezet. Het beslag werd gemaakt met eieren en bloem. Mensen keken welke restjes ze nog hadden liggen in de kast en gingen daarmee aan de slag. Vaak was dat seizoensfruit of noten. Ik heb zelf al een heerlijke 'toertepan' gemaakt met venkel en appel."
Het recept voor de toertepan
Je kan vandaag nog altijd 'toert' maken op die manier. "Een recept van toen met exacte hoeveelheden bestaat niet. Ik heb mijn eigen recept gemaakt op basis van de geschiedenis", zegt Jeroen.
Maak de toertepan in de oven, op de barbecue of op een houtvuur. Bij de laatste twee opties is je neus de keukenwekker. Houd het gebak goed in de gaten. Begint het aangebrand te ruiken? Haal dan de pot van het vuur.
Nodig
- 4 à 5 eieren
- 3 deciliter melk
- scheutje room
- 8 centiliter kriekbier of appelcider
- 50 gram bloem
- 50 gram gemalen noten
- 125 gram suiker
- snuifje zout
- seizoensfruit
- boter
Bereidingswijze
- Leg het seizoensfruit op de bodem van een beboterde ovenschaal
- Meng de overige ingrediënten tot een lopend beslag
- Giet het beslag in een ovenschaal tot het fruit er net bovenuit steekt
- Bak 30 à 35 minuten in een oven van 180 graden
Dien de 'toertepan' warm op. "Taarten werden vroeger niet afgewerkt zoals we dat vandaag toen. Niks slagroom of chocolade ganache. Om een extra crumble toe te voegen, kan je er wat gepofte boekweit over strooien. Smakelijk."