Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: goeiemorgen morgen!

goeiemorgen morgen!

Jammie: zo bak je taart uit de zestiende eeuw

taart van het jaar

vr 26 apr. - 4:55

We bakken al taarten sinds mensenheugenis. In de zestiende eeuw werd het een echte hype onder het volk dankzij de 'toertepan'. Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh geeft tips hoe taart bakt met een 'toertepan' op de barbecue, een houtvuur of in de oven.
Een 'toertepan' uit de zestiende eeuw

We bakken al enorm lang taart. Zelfs de eerste jager-verzamelaars deden dat 7.000 jaar geleden al. Dat was natuurlijk niet de taart die we nu kennen. Het was een gebak dat gemaakt werd op een houtvuur. "Door te gaan wildplukken en honing toe te voegen, maakten mensen vroeger zoet of kruidig gebak", zegt foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh. Hij doet onderzoek naar eten dat we vroeger aten.

Hype in de zestiende eeuw

In de zestiende eeuw werd taart bakken echt populair. "Niet iedereen had een oven thuis, maar mensen hadden wel vaak een 'toertepan'', zegt Jeroen. "Het was een pot in aardewerk die in het vuur werd gezet. Het beslag werd gemaakt met eieren en bloem. Mensen keken welke restjes ze nog hadden liggen in de kast en gingen daarmee aan de slag. Vaak was dat seizoensfruit of noten. Ik heb zelf al een heerlijke 'toertepan' gemaakt met venkel en appel."

Het recept voor de toertepan

Je kan vandaag nog altijd 'toert' maken op die manier. "Een recept van toen met exacte hoeveelheden bestaat niet. Ik heb mijn eigen recept gemaakt op basis van de geschiedenis", zegt Jeroen.

Maak de toertepan in de oven, op de barbecue of op een houtvuur. Bij de laatste twee opties is je neus de keukenwekker. Houd het gebak goed in de gaten. Begint het aangebrand te ruiken? Haal dan de pot van het vuur.

Nodig

  • 4 à 5 eieren
  • 3 deciliter melk
  • scheutje room
  • 8 centiliter kriekbier of appelcider
  • 50 gram bloem
  • 50 gram gemalen noten
  • 125 gram suiker
  • snuifje zout
  • seizoensfruit
  • boter

Bereidingswijze

  • Leg het seizoensfruit op de bodem van een beboterde ovenschaal
  • Meng de overige ingrediënten tot een lopend beslag
  • Giet het beslag in een ovenschaal tot het fruit er net bovenuit steekt
  • Bak 30 à 35 minuten in een oven van 180 graden

Dien de 'toertepan' warm op. "Taarten werden vroeger niet afgewerkt zoals we dat vandaag toen. Niks slagroom of chocolade ganache. Om een extra crumble toe te voegen, kan je er wat gepofte boekweit over strooien. Smakelijk."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet