Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Je espressomachine ontkalken

ma 6 jan. - 7:00

In de keuken vervangen we de oude koffieapparaten met filter steeds vaker door espressomachines die werken met pads. Maar die nieuwe toestellen moeten wel intensiever worden onderhouden.
espressomachine vult twee kopjes

De kerstvakantie is voorbij en dus beginnen we vandaag weer allemaal te werken. En wat is er beter om ons door die eerste werkdag te helpen, dan een overheerlijke espresso?

Espressomachines

In de keuken vervangen we de oude koffieapparaten met filter steeds vaker door espressomachines die werken met pads.

Maar die nieuwe toestellen moeten wel intensiever worden onderhouden. Een gewoon koffietoestel met filter kan je bijvoorbeeld perfect ontkalken met azijn. Maar voor moderne en vaak ook duurdere espressomachines, is azijn niet voldoende.

Ontkalken

Er zijn drie producten om je toestel mee te ontkalken:

  1. Azijnzuur
  2. Citroenzuur
  3. Sulfaminezuur

De beste manier om een moderne espressomachine te onderhouden is volgens professor in de organische chemie, Mario Smet van de KU Leuven, een industriële ontkalker op basis van sulfaminezuur.

Azijn is goedkoper dan de twaalf euro die je moet betalen voor zo’n industriële ontkalker, maar werkt minder grondig. Zeker als je in een streek woont met hard water.

Bovendien moet je met azijn ook veel regelmatiger ontkalken. Je moet bijna dagelijks je toestel proper maken voor hetzelfde resultaat. Zo’n industriële ontkalker is dus echt wel efficiënter en zijn meerprijs waard.

Sulfaminezuur

Je moet wel oppassen in de winkel. Want de ene industriële ontkalker is de andere niet. Een industriële ontkalker op basis van citroenzuur is niet krachtiger dan azijnzuur. Citroenzuur werkt niet grondiger maar heeft wel als voordeel op azijn dat het geurloos is. Je huis gaat er dus niet naar ruiken.

De beste keuze is dus een ontkalker op basis van sulfaminezuur. Sulfaminezuur is dubbel zo krachtig waardoor het ontkalkingsproces sneller en grondiger verloopt. Je moet na gebruik wel goed naspoelen met zuiver water zodat er geen resten sulfaminezuur achterblijven in je espressomachine.

espressomachine op het werk

espressomachine op het werk

Pas op met teveel ontkalken!

Je mag wel niet te veel ontkalken. Want een recente Duitse studie toont aan dat wanneer je te veel ontkalkt en niet naspoelt, er een hoge concentratie lood in je koffietas kan sluipen. En lood in koffie, dat is een oud probleem.

Vroeger kreeg je loodvergiftiging doordat de meeste waterleidingen in Vlaanderen gemaakt waren van lood. En als je dan water van de kraan gebruikte om koffie te zetten, dan kon er zo lood in jouw koffiemok terecht komen. Vandaag is dat gelukkig niet meer zo maar nieuwe testen tonen toch een loodconcentratie aan in koffie.

En dat komt hoogstwaarschijnlijk volgens professor in de toxicologie, Jan Tytgat van de Katholieke Universiteit Leuven, door het verwarmingselement van jouw espressomachine. Daar kunnen zware metalen zoals lood en nikkel inzitten. En die kunnen oplossen in een krachtige zure oplossing.

Lood

Als je regelmatig koffie met lood drinkt, bijvoorbeeld op je werk 5 dagen in de week en dat jaren lang, dan kan er sprake zijn van een chronische blootstelling en dus van vergiftiging. En dat is een potentieel gevaar.

Je kan dan aan bloedarmoede lijden en dat geeft heel wat klachten:

  1. Problemen met de aanmaak van rode bloedcellen
  2. Zware vermoeidheid
  3. Depressieachtige gevoelens
  4. Stramme spieren
  5. Problemen met het centrale zenuwstel

Natuurlijk hangt alles af van hoe vaak je zo een koffietas met een vleugje lood drinkt. Pas bij een langdurige blootstelling en een hoge concentratie aan lood, is er echt sprake van een gezondheidsprobleem.

Het moeilijke is dat je lood niet kan ruiken of proeven. Je weet dus niet of er lood in je koffietas zit of niet.

Gelukkig kan je zelf wel iets doen om de gezondheidsrisico’s te vermijden. Wie na het ontkalken zijn espressomachine grondig naspoelt met zuiver water, kan de risico’s uitschakelen volgens professor in de organische chemie, Mario Smet van de Katholieke Universiteit Leuven.

Meer info

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet