
radio2 wijs
Je scanresultaten online kunnen opvragen, een goed idee? “Ik zag dat ik kanker had en kon vijf dagen niemand bereiken”
za 10 jun. - 3:00

hallo dokter?
“Ik heb de resultaten van mijn CT-scan geopend op een vrijdagnamiddag. Ik ging ervan uit dat er niets aan de hand zou zijn, maar zag ineens een hele hoop termen waar ik niets van begreep. Ik begon te googelen, en dat bleek geen goed idee”, vertelt Sarah.
“Van wat ik online las, geraakte ik danig in paniek. Ik kwam terecht op websites over kanker en stofwisselingsziekten. Maar bij mijn huisarts kon ik niet terecht. Het was vrijdagnamiddag, hij was net op vakantie vertrokken.”
Sarah: “Uiteindelijk heeft een andere dokter ervoor gezorgd dat ik de week erna al een afspraak kreeg bij de specialist. Maar ik heb wel dagen in onzekerheid gezeten. Uiteindelijk bleek het effectief om een tumor te gaan: ik had lymfeklierkanker.”
Ik vind het vreemd dat je je resultaten al kan bekijken nog voor je een dokter hebt gezien. Dat is goed om jezelf gek te maken met speculaties.
jezelf gek maken
“De tumor werd verwijderd en ik moest chemotherapie krijgen. Maar ondertussen ben ik oké. Onlangs moest ik opnieuw op controle na een nieuwe scan. De specialist was verwonderd dat ik die resultaten zelf nog niet bekeken had. Maar dat doe ik niet meer. Ik wil mezelf niet meer gek maken met speculaties”, zegt Sarah.
sterker dan jezelf
Luisteraar Sarah Bernolet wil zich niet meer laten gek maken. Maar luisteraar Sarah Poot kan zichzelf moeilijk bedwingen. Zij kreeg vijf jaar geleden kanker. Vorig jaar liet ze opnieuw een scan uitvoeren omdat ze terug symptomen had.
Sarah Poot: “Zodra die scan gebeurd is en je weet dat het ergens online zal verschijnen, blijf je kijken en het scherm refreshen. Ook al heb je enkel het verslag van de radioloog. Je hebt geen verdere informatie van je arts. Je weet niet wat de mogelijke behandeling kan zijn, wat de kansen zijn. Je weet niets.”
Helaas voor Sarah bleek het slecht nieuws.
“Ik was terug hervallen. Het was een zondagochtend, dus ik moest sowieso nog tot maandag wachten om iemand te kunnen bereiken. Dan begint de molen te draaien natuurlijk. Of ik daar geen spijt van heb? Ik wil iedereen uitdagen om te proberen niet te kijken. Zoiets is sterker dan jezelf: je wil het gewoon weten.”
Sarah Poot: “Dan is het wachten op duidelijke antwoorden. Naast het verslag van de radioloog, krijg je een paar dagen later het verslag van de arts. Dan hoef je niet meer te speculeren, dan weet je echt wat je te wachten staat. Maar het is nog altijd fijner om zoiets live te vernemen natuurlijk.”
Ik wil iedereen uitdagen om niet te proberen kijken als je wéét dat het online staat.
recht op informatie
Kom Op Tegen Kanker juicht de digitalisering van de zorg zeker toe, maar wil ook een bewustzijn creëren rond de risico’s die ermee gepaard gaan.
“Elke patiënt heeft recht op informatie en dus is het niet meer dan logisch dat je je medische resultaten en verslagen kan inkijken”, vertelt Els Meerbergen van Kom Op Tegen Kanker. “Al kan je je wel de vraag stellen of artsen zulke resultaten metéén moeten vrijgeven. In sommige gevallen – wanneer het om slecht nieuws gaat bijvoorbeeld – kan het nuttig zijn om er een wachttijd op te zetten tot een arts zijn patiënt heeft gezien.”
“In Wallonië geldt er een ander systeem en moeten patiënten tot 30 dagen wachten. Zo’n lange termijn hoeft uiteraard ook niet. Met de resultaten van onze enquête willen we nagaan of de afspraken hierrond opnieuw bekeken kunnen worden.”